Отидете към основна версия

1 942 25

Новият граничен контрол на Германия: къде и как проверяват

  • германия-
  • олаф шолц-
  • алтернатива за германия-
  • мигранти-
  • шенген

Пълният граничен контрол, за който настоява най-голямата опозиционна сила ХДС/ХСС с цел да бъдат отблъснати възможно най-много нелегални мигранти - не би бил възможен с настоящия персонал

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Германия върна временно контрола по границите си, за да спира нелегални имигранти. Но в западната част на страната не всички са доволни. Репортаж на ДВ от Аахен край границата с Белгия и Нидерландия.

Връщането на контрола по сухопътните граници засега е ограничено по време – до 15 март 2025 година. Границите на Германия имат обща дължина от над 3800 километра. Край Аахен - на западната граница на Германия с Белгия и Нидерландия - на пръв поглед не може да се забележи нищо необичайно след връщането на граничния контрол.

В регион Аахен предишните гранични и контролно-пропускателни пунктове отдавна са изчезнали. Многобройни магистрали и по-малки шосета свързват градовете и селата в граничния регион, в който много хора живеят в една страна, примерно в Белгия, но работят в Германия или Нидерландия - и обратното. С коли и автобуси хората постоянно пресичат границите, включително и за да пазаруват в съседните държави.

Гъвкав контрол на границите

"Така трябва и да си остане", подчертава Давид Шпекс, говорител на полицията в Аахен. И без това Министерството на вътрешните работи е разпоредило само „пунктуални, съобразени със ситуацията, гъвкави по място и време“, а не „всеобщи“ проверки.

В първия ден от връщането на граничните проверки – на 16 септември служители на федералната полиция, която отговаря за трансграничната престъпност, са заели позиция край границата. Носят бронежилетки и автомати. От полицейските коли на границата следят трафика. Ако забележат подозрително превозно средство, го спират за проверка. Тя включва преглед на личните документи на пътуващите и преглеждане на багажника на личните автомобили и товарните помещения на камионите.

Контролът се извършва от мобилни групи на променящи се места. Опитът им сочи къде е най-добре да се проверява. Проблемът с тези проверки на случаен принцип обаче е свързан предимно с персонала. Преди няколко години полицейският синдикат изчисли, че само в района на Аахен ще са необходими около 900 служители, за да се контролират денонощно най-важните гранични пунктове. Инспекторатът на федералната полиция в Аахен сега разполага с около 330 служители, които трябва да покриват широк периметър – участък от границата с дължина над 200 километра на юг от Аахен, а в района освен това има и 44 железопътни гари и три летища.

Липса на служители

Пълният граничен контрол, за който настоява най-голямата опозиционна сила ХДС/ХСС с цел да бъдат отблъснати възможно най-много нелегални мигранти - не би бил възможен с настоящия персонал. Не е ясно колко души са ангажирани с разширените проверки по границата, известно е само това, че полицията в Аахен е била подсилена с допълнителен личен състав. В някои случаи полицаите могат да носят и цивилно облекло, за да е по-ефективен контролът, добавя Шпекс.

Хората, които живеят в граничния район, обаче се опасяват, че проверките могат да предизвикат задръствания по границата, в които да се чака с часове. „Следим трансграничния трафик и се опитваме да сведем до минимум последиците“, казва за ДВ началникът на полицията в Аахен Рихард Кьостер.

Как реагират съседните държави?

Въведените по-рано проверки по източните и южните граници на Германия дават резултат: над 30 000 души са спрени на границата само от октомври 2023 г. насам, а молбите за убежище са намалели с една пета. Съседните на Германия държави обаче не са особено доволни от новите мерки. В Шенгенското пространство всъщност се контролират само външните граници, но не и националните.

„Всички разбират, че броят на мигрантите, които пристигат в Германия, е твърде висок, поради което германското правителство има разбираем интерес да овладее нещата чрез по-добро управление на незаконната миграция. Действаме в рамките на европейското право, но ще използваме максимално възможностите си“, каза в тази връзка канцлерът Олаф Шолц.

Още след първия ден на проверки по границата полицията в Аахен даде положителна оценка. В няколко случая са били открити хора, влезли в страната без разрешение които са били върнати обратно.

Дали обаче онези, които искат да влязат нелегално, няма да се пренасочат към по-малките гранични пунктове, където ще има и по-малко контрол? Говорителят на федералната полиция Давид Шпекс вдига рамене. Според него винаги ще става дума за „игра на котка и мишка“. Това със сигурност няма да се промени и сега.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: