Отидете към основна версия

1 707 14

Размирицитe в Нова Каледония продължават: Двама убити по време на полицейска операция

  • нова каледония-
  • размирици-
  • продължават-
  • убити-
  • полицейска операция

Жертвите на кризата, предизвикана от изборната реформа, достигнаха 13, докато напрежението между канаки и френски лоялисти продължава

Снимка: БГНЕС

Полицията уби двама мъже по време на операция във френската територия Нова Каледония тази нощ, съобщава "Ройтерс". Това се случва на фона на размирици между местните канаки и френските лоялисти, цитирано от News.bg.

Убийствата увеличиха броя на жертвите на тихоокеанския остров до 13 от началото на кризата, предизвикана от противоречивата изборна реформа, която беше отменена през юни.

Инцидентът е станал в Сейнт Луис – крепост на движението за независимост, разположена южно от столицата Нумеа. Полицията издирва около дузина души, заподозрени в участие във въоръжени грабежи и атаки срещу силите за сигурност.

Жандармерист е открил огън, след като силите за сигурност били заплашени от група въоръжени лица, и е убил двама от тях, уточниха от полицията.

Поддръжниците на независимостта съобщиха, че двамата убити са канаки.

Канаките се опасяват, че реформата ще размие техния вот и ще затрудни провеждането на бъдещи референдуми за независимост. Париж обаче твърди, че мярката е необходима за подобряване на демокрацията, като ще позволи на повече граждани от Франция да гласуват.

Въпреки че през юни президентът Еманюел Макрон спря плана за реформи, насилието продължава в Нова Каледония, която е основен производител на никел.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 10 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: