19 Септември, 2024 12:20 1 668 14

Размирицитe в Нова Каледония продължават: Двама убити по време на полицейска операция

  • нова каледония-
  • размирици-
  • продължават-
  • убити-
  • полицейска операция

Жертвите на кризата, предизвикана от изборната реформа, достигнаха 13, докато напрежението между канаки и френски лоялисти продължава

Размирицитe в Нова Каледония продължават: Двама убити по време на полицейска операция - 1
Снимка: БГНЕС

Полицията уби двама мъже по време на операция във френската територия Нова Каледония тази нощ, съобщава "Ройтерс". Това се случва на фона на размирици между местните канаки и френските лоялисти, цитирано от News.bg.

Убийствата увеличиха броя на жертвите на тихоокеанския остров до 13 от началото на кризата, предизвикана от противоречивата изборна реформа, която беше отменена през юни.

Инцидентът е станал в Сейнт Луис – крепост на движението за независимост, разположена южно от столицата Нумеа. Полицията издирва около дузина души, заподозрени в участие във въоръжени грабежи и атаки срещу силите за сигурност.

Жандармерист е открил огън, след като силите за сигурност били заплашени от група въоръжени лица, и е убил двама от тях, уточниха от полицията.

Поддръжниците на независимостта съобщиха, че двамата убити са канаки.

Канаките се опасяват, че реформата ще размие техния вот и ще затрудни провеждането на бъдещи референдуми за независимост. Париж обаче твърди, че мярката е необходима за подобряване на демокрацията, като ще позволи на повече граждани от Франция да гласуват.

Въпреки че през юни президентът Еманюел Макрон спря плана за реформи, насилието продължава в Нова Каледония, която е основен производител на никел.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 ври

    2 8 Отговор

    До коментар #1 от "Бесен-_ Язовец":

    во леш !
  • 3 Марат

    25 2 Отговор
    Свобода, братство, равенство! Марсилезата!
  • 4 Христо Ботев

    31 1 Отговор
    Свобода за Каледония!
  • 5 Маймуняка

    25 1 Отговор
    Нали фена на бабички каза, че всичко е точно 😜
  • 6 Читател

    26 1 Отговор
    "Париж обаче твърди, че мярката е необходима за подобряване на демокрацията"

    Съвсем демократично си е да знаете да утрепеш двама аборигени от колониите които се бунтуват срещу орязване на правата им. Искали референдуми за независимост - ами не може така от къде франсетата ще цуцат в бъдеще.

    То референдумите за независимост са позволени само ако искаш да откъснеш някое парче от Сърбия и да си направиш база но ако руснаците в Крим решат да правят референдум не е разрешено, ако палестинците решат да правят референдум също не е разрешено, на канаките също не е разрешено. Абе забраната на всички референдуми е най-необходима за подобряване на "демокрацията" - скоро и изборите ще забранят и тогава ще е пълна "демокрация" според праведната пропаганда.
  • 7 шегичка

    17 1 Отговор
    Както е тръгнало новите франсета от колониите ще изгонят старите франсета и от Франция.
  • 8 ГЕНОЦИД НАД ПАЛЕСТИНА

    18 1 Отговор
    Свобода за Каледония
    Франция е агресор

    Коментиран от #14

  • 9 Българин

    19 1 Отговор
    "която е основен производител на никел"

    Ето къде било разковничето - някакви местни искали референдум за независимост и франсетата трябва да почнат да си плащат за никела а не да го ограбват от колониите. Та в името на "демокрацията" ще изтрепят няколко местни за да не загубят поредната си колония - та ето "богатия" запад от къде е богат. Лошото е че и ние сме колония и скоро очаквам размирици и между местните българи и "американските лоялисти".
  • 10 факуса

    3 0 Отговор
    къде го еспч.или и тез са сепаратисти,на спбствената си земя,алооо хага, чувате ли или сте глухи за всичко извън русия
  • 11 Трътлю

    2 0 Отговор
    Тия едно време изядоха капитан Кук. Сега пак мръвчица им се е прияла
  • 12 Закон

    4 0 Отговор
    Който проповядва ротшилдова демокрация, следва да получи доживотен затвор.
  • 13 Това е

    7 0 Отговор
    непредизвикано, пълномащабно нахлуване и агресивна война на Франция срещу клетата колония - трябват 25 пакета санкции срещу Франция!
  • 14 Казуар

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "ГЕНОЦИД НАД ПАЛЕСТИНА":

    Свобода на Крим Русия е агресор.
Новини по държави: