Отидете към основна версия

615 11

21 септември 1964 г. Малта обявява независимост от Великобритания

  • малта-
  • независимост-
  • колония-
  • великобритания

164 г. островът е британска колония

Снимка: Shutterstock

Преди 60 години на 21 септември 1964 г. Малта обявява независимост от Великобритания. Така се слага край на 164 годишно британско управление.

През 1961 г. – след години на интензивни преговори с британското правителство – се стига до споразумение за приемане на нова конституция, която да залегне в основите на Малта като независима държава.

Референдум за тази нова конституция – която превръща страната в независима държава – се провежда на острова между 2 и 4 май 1964 г. Тя е одобрена от 54,5 % от гласоподавателите и през септември Малта става независима, а тогавашната британска кралица Елизабет II е призната неин държавен глава.

По време на своето съществуване Малта има дълга и сложна история, в резултат на която островът е бил управляван от множество чужди владетели. Такива владетели са били “финикийци, римляни, гърци, араби, нормани, сицилианци, шваби, арагонци, хоспиталиери, французи и британци”.

Последният владетел на Малта, Великобритания, предоставя на Малта самоуправление след смелата ѝ съпротива срещу силите на Оста и лоялността ѝ към Великобритания по време на Втората световна война, което позволява на движението за независимост да придобие по-голяма популярност.

Малта обявява независимост от Британската империя и се присъединява към Общността на нациите през 1964 г., а десетилетие по-късно се обявява за република. През 1979 г. е прекратено цялото британско военно присъствие, а през 2004 г. Малта се присъединява към Европейския съюз.

В полунощ на 21 септември 1964 г. Конституцията на независима Малта вдъхна живот на парламента на Малта, на правителството на Малта и на съдебната власт, която трябва да защитава нашите демократични свободи, като гарантира, че Конституцията на Малта е в сила наистина като върховен закон.

Поставете оценка:
Оценка 2 от 1 гласа.

Свързани новини