Отидете към основна версия

473 4

Тайван ще прилага смъртна присъда само при "най-тежки престъпления" ВИДЕО

  • тайван-
  • смъртно наказание

Постановлението е на Конституционния съд

Снимка: YouTube

Тайванският Конституционен съд постанови, че смъртното наказание е в съответствие с Конституцията, но ограничи прилагането му само до най-тежките престъпления и обстоятелствата на извършване, съобщи ДПА, цитирана от БТА.

Решението, обявено от председателя на Конституционния съд Сю Цунли, касае колективно дело, заведено от 37 затворници със смъртни присъди, които са изчерпали вариантите си за обжалване на всички възможни инстанции. Конституционният съд допусна иска през януари, а през април аргументите на двете страни бяха изслушани.

Смъртното наказание в Тайван може да се прилага за 50 престъпления, най-вече за умишлено убийство. В решението, което се отнася само до разпоредбите на наказателното право, прилагани спрямо 37-те осъдени на смърт, се казва, че някои от разпоредбите са противоконституционни.

По думите на генералния директор на съдебната администрация Ян Хаочин съдиите смятат, че като най-тежко наказание смъртната присъда трябва да се прилага само в случаи, в които престъплението е извършено по особено жесток начин.

Съгласно решението съответните органи са длъжни да изменят прилаганите разпоредби в срок от две години, считано от обявяването му вчера.

Ян каза, че смъртното наказание не може да бъде изпълнено, докато не бъдат направени съответните изменения. Съгласно решението главният прокурор може да подаде извънредна жалба в зависимост от обстоятелствата във всеки от случаите, поясни той, добавяйки, че в скорошно социологическо проучване над 80% от анкетираните са против премахването на смъртното наказание.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини