Отидете към основна версия

22 Септември, 2024 05:50, обновена 22 Септември, 2024 05:50 1 928 8

„Хизбула“ обстрелва градове в Северен Израел

  • ливан-
  • хизбула-
  • израел-
  • хайфа

Вчера при израелски въздушен удар в Ливан загинаха 37 души

Снимка: YouTube

Най-малко 15 ракети са били изстреляни по време на втора ракетна атака срещу израелска територия от Ливан, съобщи базираният в Дубай телевизионен канал Ал Арабия.

Както отбелязва катарският телевизионен канал Ал Джазира, целта на обстрела са били градове в северната част на еврейската държава. Израелските отбранителни сили на два пъти съобщиха за въздушни сирени в северната част на страната.

По-рано шиитското движение Хизбула съобщи за ракетна атака срещу военновъздушната база на израелските ВВС Рамат Давид. Отбелязано е, че общо около 10 снаряда са били изстреляни по посока на долината Израел, но повечето от тях са били прихванати от силите за противовъздушна отбрана на израелската армия.

Все още не е ясно дали ракетите са ударили целите си. Израелските спешни служби съобщиха, че един човек е леко ранен от осколка от ракета, прехваната над село в Долна Галилея, предаде БТА.

Местните медии съобщават, че ракети, изстреляни от Ливан, са били прехванати в близост до Хайфа и Назарет. Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ) съобщиха единствено, че са проследили изстрелването на „около десет ракети“ от съседната страна, като повечето са били прехванати.

„Хизбула“ съобщи, че е изстреляла „десетки ракети „Фади-1“ и „Фади-2“ – нов тип оръжие, което групировката не е използвала преди – по военно летище „Рамат Давид“, разположено югоизточно от Хайфа, „в отговор на постоянните израелски атаки, насочени срещу различни части на Ливан, довели до гибелта на много цивилни мъченици“.

През юли групировката публикува видео, за което твърди, че показва базата, снимана с разузнавателни дронове.

Израел и „Хизбула“ си размениха вчера удари, докато спасителните екипи в Бейрут претърсваха развалините на жилищна сграда в южните предградия на столицата, която беше разрушена в петък от израелски удар. Според ЦАХАЛ в мазето на осеметажната сграда са се събирали членове на „Хизбула“, като сред убитите е Ибрахим Акил, висш служител на „Хизбула“, който командваше отряда на специалните сили на групировката.

Министърът на здравеопазването на Ливан Фирас Абиад каза пред репортери снощи, че най-малко седем жени и три деца са били убити при въздушния удар, унищожил предишния ден сградата.

Това е най-смъртоносният удар срещу Бейрут след кървавата едномесечна война през 2006 г. между Израел и „Хизбула“ и броят на жертвите може да нарасне, като 23 души все още са в неизвестност, каза правителствен служител.

Министърът на отбраната на Израел Йоав Галант заяви, че нападението е объркало командната верига на групировката, като допълни, че ликвидираният Акил е отговорен за смъртта на израелци. Командирът на специалните сили на „Хизбула“ е издирван години наред от САЩ за предполагаемата му роля в бомбардирането на американското посолство в Бейрут през 1983 г. и за отвличане на американски и германски заложници в Ливан през 80-те години на миналия век.

Съветникът на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джейк Съливан нарече смъртта на Акил „добър резултат“. „Знаете ли, 1983 г. уж е отдавна, но много хора, много семейства все още живеят с последствията всеки изминал ден“, заяви той.

Очаквайки засилване на ракетните атаки на „Хизбула“, контраадмирал Даниел Хагари, говорител на ЦАХАЛ, обяви актуализирани насоки за безопасност за районите северно от Хайфа, включително ограничения за събиране на 30 души на открито и 300 в затворени пространства.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 7 гласа.

Свързани новини