Отидете към основна версия

1 977 19

Нидерландия се прощава с всичките си изтребители Ф-16 ВИДЕО

  • нидерландия-
  • изтребители

Последният полет на 45-годишните самолети ще започне около 13:30 ч. в петък от летището при град Бреда

Снимка: YouTube

Кралските нидерландски военновъздушни сили ще се сбогуват с всичките си изтребители Ф-16 от военновъздушната база Волкел в петък. След 45 години употреба те ще бъдат сменени. Най-малко шест самолета ще направят последна, прощална обиколка над Нидерландия във формация. Различни места, които са свързани по някакъв начин с изтребителите, ще бъдат обиколени от въздуха, заяви говорител.

Това предаде Националната информационна агенция на Нидерландия АНП, цитирана от БТА.

Прощалният полет ще започне около 13:30 ч. от летището при град Бреда и ще продължи около два часа. От базата Волкел формацията ще мине покрай старата военновъздушна база в Твенте, през Леуварден и до командния център Ню Милиген. След това изтребителите ще минат през Сустерберг, където се извършват медицинските прегледи на пилотите, и ще продължат към Хага, където се намира Министерството на отбраната. Самолетите, които ще летят на височина от най-малко 400 метра, ще могат да се наблюдават и от Гилзе, Рейен и Айндховен.

Самолетите се използват от 1979 г. и според ВВС са остарели, а поддръжката им става все по-скъпа. Те ще бъдат заменени с по-новите Ф-35. Украйна ще получи 24 от старите Ф-16, а други 18 ще отидат в учебен център в Румъния. Не е известно дали вече има бойни самолети в Украйна и поради чувствителността на тази информация до момента нищо не е споделено.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 16 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: