Отидете към основна версия

6 164 155

Гигантски скандал в Унгария: Ние нямаше да се бием с руснаците, ако бяхме на мястото на Украйна

  • русия-
  • украйна-
  • нато-
  • унгария-
  • виктор орбан-
  • владимир путин-
  • балаж орбан

Опозицията в страната вече призова политическия директор Балаж Орбан да подаде оставка

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Ако беше на мястото на Украйна, Будапеща нямаше да воюва с руснаците. Това заяви Балаж Орбан, главният помощник на премиера Виктор Орбан, предаде "Политико". Той беше гост в подкаст в сряда, където говори за войната в Украйна.

По думите на помощника на Орбан "всяка страна има право да решава собствената си съдба и лидерите поемат отговорност" и посочи, че ако това, което се случи на Украйна, беше се беше случило на Унгария, Будапеща нямаше да започне битка срещу агресорите - урок, научен през 1956 г., посочи Балаж Орбан.

"Вероятно не бихме направили това, което президентът Зеленски направи преди две години и половина, защото е безотговорно, тъй като очевидно той постави страната си в отбрана от война, всички тези хора загинаха, цялата тази територия беше загубена - отново, това е тяхно право, това е тяхно суверенно решение, те имаха правото да го направят. Но ако ни бяха попитали, нямаше да го посъветваме", каза той.

Опозицията в страната вече призова политическия директор да подаде оставка.

Лидерът на дясноцентристката партия "Тиса" Петер Маджар каза: "С тези думи Балаж Орбан унижи паметта на хиляди унгарски борци за свобода, стотици от които - за разлика от Балаж Орбан — бяха готови да пожертват живота си за свободата и независимостта на своята страна".

Лидерът на лявоцентристката Демократична коалиция, бившият министър-председател, Ференц Дюрчани, написа в публикация във Фейсбук: "Правителството на Орбан ще предаде Унгария на руснаците без бой".

Според Балаж Орбан обаче в тази глава от историята на Унгария (Унгарското въстание от 1956 година - бел. ред.) има поука и тя е: "Тук трябва да внимаваме и трябва да внимаваме с много ценните унгарски животи. Не можете просто да ги изхвърлите пред другите."

След поисканата му оставка помощникът на Виктор Орбан защити изказването си, като заяви, че "позицията на Унгария е ясна: не виждаме смисъл от украинско-руската война", в която стотици хиляди хора са загинали "за нищо".

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 104 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: