Отидете към основна версия

784 5

Израел уби няколко командири на "Хизбула" в Южен Ливан, шест са жертвите в предградията на Бейрут

  • израел-
  • ливан-
  • хизбула

Израелската армия за първи път призова хората, живеещи в конкретни сгради в южни предградия на ливанската столица, да се евакуират

Снимка: YouTube

Израелската армия обяви, че е убила няколко командири на "Хизбула" в Южен Ливан, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Атаката е била извършена от изтребители. В изявлението, публикувано в "Телеграм", пише, че при нападението са били убити командващият ракетното подразделение на "Хизбула" Мохамед Али Исмаил, неговият заместник "и други терористи".

Израелската армия не даде повече подробности. За момента няма реакция от страна на ливанската групировка.

Вчера Израел нанесе въздушни удари в южни предградия на Бейрут, включително по централата на "Хизбула". По последни данни на ливанските власти при атаките в столицата са били убити най-малко шестима души, а ранените са 91.

По информация на няколко израелски медии ударът по централата на "Хизбула" е имал за цел да ликвидира нейния лидер Хасан Насралла. Според близки до групировката източници, цитирани от АФП и Ройтерс, той обаче е невредим.

Израелската армия обяви още, цитирана от Франс прес, че е нанесла удари по оръжейни складове на "Хизбула" в южни предградия на Бейрут. Групировката отрече израелските твърдения, че съхранява оръжия в жилищни сгради.

Националната новинарска агенция (ННА) на Ливан съобщи за 11 израелски въздушни атаки в южни предградия на Бейрут тази нощ до момента.

Стотици семейства избягаха от тези квартали, които са бастион на "Хизбула", отбелязва АФП.

Фоторепортери на агенцията съобщиха за интензивни удари по южни предградия на Бейрут тази нощ.

Израелската армия съобщи още, че нанася удари по "терористични цели" на "Хизбула" в района на южния ливански град Тир. Комюникето не съдържа подробности.

Израелската армия за първи път призова хората, живеещи в конкретни сгради в южни предградия на ливанската столица Бейрут, да се евакуират, предаде Ройтерс, като се позова на публикация на неин говорител в социалната мрежа "Екс".

Посланието е придружено от карти, на които са обозначени сгради. Израелската армия призова хората, живеещи в радиус от 500 метра от тези потенциални мишени, да се евакуират, съобщи Франс прес.

Южните предградия на Бейрут са бастион на "Хизбула". Вчера Израел нанесе удари по цели на ливанската групировка в района, включително по нейната централа.

Броят на убитите и ранените деца в Ливан от началото на масираните израелски бомбардировки е достигнал плашещо ниво, заяви днес УНИЦЕФ и призова за незабавна деескалация на конфликта, предаде Франс прес, цитирана от dariknews.bg.

По данни на ливанските власти в рамките на два дни - 23 и 24 септември, са загинали 50 деца. Броят им може да нарасне още, защото може да има деца под рухнали сгради, засегнати от израелските ракетни удари, се посочва в изявлението на УНИЦЕФ.

Представителят на УНИЦЕФ в Ливан Едуар Бегбеде заяви, че нападенията в Ливан убиват и раняват деца с ужасяващо темпо и разбиват усещането за сигурност на стотици хиляди деца в цялата страна.

„Страданията на децата трябва да спрат“, добави той, призовавайки за незабавна деескалация.

Преди дни Израел започна кампания с ракетни удари с цел да отслаби позициите на групировката „Хизбула“ в южната и източната част на Ливан. По данни на ливанските власти са загинали над 700 души, много от които цивилни.

УНИЦЕФ посочва, че бомбардировките са причинили огромни щети на гражданската и по-специално на водната инфраструктура, в резултат на което 30 000 души са останали без достъп до питейна вода.

Според агенцията на ООН Ливан е преминал от кризисна ситуация към катастрофа.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 4 гласа.

Свързани новини