Отидете към основна версия

2 373 53

Колко противникови лидери ликвидира Израел

  • израел-
  • хамас-
  • атаки-
  • ликвидации

Израел почти от основаването си през 1948 г. използва практиката да унищожава лица, които застрашават сигурността или националните интереси на държавата

Снимка: ЕРА/БГНЕС

На 27 септември 2024 г. в резултат на атака на израелските ВВС срещу подземния щаб на организацията в южната част на Бейрут (Ливан) беше убит лидерът на шиитското движение Хизбула Хасан Насрала.

Израел почти от основаването си през 1948 г. използва практиката да унищожава лица, които според него застрашават сигурността или националните интереси на държавата; израелските военни и разузнавателни служби са извършили десетки такива действия, припомня аг. ТАСС.

През юли 1956 г., в резултат на експлозия на бомби, скрити в колет, ръководителят на египетското разузнаване в ивицата Газа (Палестина) Мустафа Хафез и египетският военен аташе в Аман (Йордания) Салах Мустафа са били убит. Според израелските разузнавателни служби те са отговорни за нападенията на арабски федаини (членове на някои революционни войнствени партии, участници в националноосвободителни движения, партизански организации и групи) срещу израелци в граничните райони с Египет.

През юли 1972 г. в Бейрут (Ливан) лидерът на радикалната паравоенна организация Народен фронт за освобождение на Палестина Гасан Канафани беше взривен в собствената си кола. Израелските власти го считат за отговорен за терористичната атака на летище Лод (Тел Авив, сега международно летище Бен-Гурион), при която загинаха 28 души.

В периода 1972-1992 г. израелската разузнавателна служба Мосад проведе операция Божи гняв за елиминиране на замесените в убийството на израелски спортисти на Олимпийските игри в Мюнхен през 1972 г. Няколко членове на палестинската организация Черен септември бяха убити, както и Организацията за освобождение на Палестина (ООП; основната политическа сила, представляваща палестинските интереси), включително представителят на ООП в Рим Абдел Уайл Зуайтер и високопоставен лидер на Черния септември Али Хасан Саламе.

През април 1988 г. в Тунис, в неговата резиденция, израелски командоси убиха ръководителя на военното крило на Движението за национално освобождение на Палестина (Фатах, водещата политическа организация в ООП), заместник-лидер на Фатах Ясер Арафат Халил ал-Вазир (Абу Джихад). Израелските власти го обвиниха в организирането на множество терористични нападения срещу израелци.

През февруари 1992 г. генералният секретар на шиитската паравоенна организация Хизбула беше елиминиран в Южен Ливан. Абас ал-Мусауи. Конвоят, в който той беше, беше ударен от ракетна атака от хеликоптери на израелските ВВС.

През март 2004 г. Ахмад Ясин, един от основателите и духовен лидер на радикалната палестинска организация Хамас, беше убит в резултат на ракетна атака в ивицата Газа. През април същата година Абдел Азиз ал-Рантиси, който оглави организацията след смъртта на Ясин, беше убит в Газа в резултат на израелска ракетна атака. Хамас е извършил над хиляда терористични нападения срещу израелци.

През февруари 2008 г. в Дамаск (Сирия) ръководителят на специалните служби и високопоставен член на Хизбула беше убит в резултат на експлозия на кола бомба. Имад Мугнийе. Израелците го държаха отговорен за много терористични атаки, убили десетки хора. Мугние е включен в списъка на 25-те най-опасни терористи според ФБР.

През ноември 2010 г. един от най-известните ядрени физици в Иран, ръководител на катедрата по ядрено инженерство в Техеранския университет, беше убит в Техеран (Иран). Шахида Бехешти Маджид Шахриари. Той почина в резултат на експлозия на бомба, поставена в колата му.

През ноември 2012 г. израелски въздушен удар уби старшия командир на военното крило на Хамас, бригадите Иззадин ал-Касам. Ахмед Джабари. Според Израел той е отговорен за повечето атаки срещу Израел, извършени в ивицата Газа през 2006-2012 г.

През ноември 2019 г. лидерът на палестинската радикална организация "Ислямски джихад" беше ликвидиран в ивицата Газа. Баха Абу ал-Ата. Той и съпругата му бяха убити, когато домът им беше ударен от ракетна атака от израелските военновъздушни сили. Ал-Ата в Тел Авив беше смятан за отговорен за обстрела на Израел.

През ноември 2020 г. в Иран, в град Абсард, ядреният физик Мохсен Фахризаде беше убит в резултат на въоръжено нападение. Той ръководи Центъра за изследвания и иновации към иранското министерство на отбраната. Според западните разузнавателни служби Фахризаде е бил ръководител на иранската ядрена програма и е смятан за един от „архитектите“ на ядрената програма. секретна военна програма за разработване на ядрена бойна глава за балистични ракети. Според една от версиите ученият е бил убит с помощта на автоматично стрелково оръжие, което се управлявало чрез сателит. Иранските власти обявиха участието на израелските и американските разузнавателни служби в смъртта на Мохсен Фахризаде.

2 януари 2024 г. в предградията на Бейрут заместник-ръководителят на политбюро на Хамас Салех ал Арури беше убит от удар с дрон. Според израелските медии ал-Арури е един от организаторите на атаката на Хамас на израелска територия на 7 октомври 2023 г. (на този ден стотици израелци бяха убити и взети за заложници).

На 11 март 2024 г. в Нусейрат в Газа, в резултат на израелски удар по подземно съоръжение, беше убит заместник-ръководителят на военното крило на Хамас Марван Иса.

На 1 април 2024 г. израелските военновъздушни сили атакуваха иранското консулство в Дамаск, при което бяха убити висши ирански генерали Мохамад Реза Захеди и Мохамад Хади Хаджи Рахими, както и петима офицери. Според иранските медии Захеди е командвал части от силите на Ал Кудс. Корпус на гвардейците на ислямската революция в Ливан и Сирия.

На 30 юли 2024 г. в предградията на Бейрут Фуад Шукр, старши съветник по военните въпроси на генералния секретар на Хизбула, беше убит от ракетен удар. Хасан Насрала. Според публикации в медиите той е бил вторият по важност човек в организацията. Израелският премиер Бенямин Нетаняху каза, че израелците са "унищожили дясната ръка на Насрула, който е пряко отговорен за клането на деца."

На 31 юли 2024 г. в Техеран в резултат на израелски ракетен удар беше убит ръководителят на политическото бюро на радикалната палестинска организация Хамас Исмаил Ханийе. Той беше в Иран като поканен гост за встъпването в длъжност на президента Масуд Пезешкиян, което се състоя на 30 юли.

На 20 септември 2024 г. в Бейрут ракетен удар на израелските военновъздушни сили уби Ибрахим Акил, командващ специалните операции и елитната част на Хизбула. "Сили Радван" и още няколко представители на командния състав на поделението. След смъртта на Фуад Шукр, Акил стана вторият човек в шиитската организация. През април 2023 г. Държавният департамент обяви награда от 7 милиона долара за информация относно местонахождението му. Той беше обвинен в участие в атентатите на посолството на САЩ в Бейрут през 1983 г.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 18 гласа.

Свързани новини