Отидете към основна версия

817 26

Искрен Иванов: Възможният сценарий е Израел да извърши ограничена сухопътна операция в Ливан

  • искрен иванов-
  • сценарий-
  • израел-
  • сухопътна операция-
  • ливан

"Докато Джо Байдън е на власт, война няма да има. Иран знае, че Байдън е повече от решителен в подкрепата си за Израел. Всеки път, в който има заплаха от страна на Иран за Израел, два американски самолетоносача приближават израелските брегове и след това си тръгват обратно за САЩ”, посочи експертът

Снимка: Нова телевизия

Израел дава сигнали, че може да започне сухоземна офанзива в Ливан. По-рано през деня бяха нанесени и удари в рамките на самия град Бейрут.
„Опасността тази криза да стане от регионална в разлята, е реална и има такъв сценарий. Той би бил неблагоприятен. Това наистина би довело до класически междудържавен конфликт, от друга страна може да доведе до истинска хуманитарна криза”, коментира в „Интервюто в Новините на NOVA” експертът по международна сигурност доц. Искрен Иванов.
Той припомни, че скоро ще се навърши година от конфликта в Близкия изток. „Една от причините, поради които много трудно може да бъде постигнат консенсус от страна на международната общност е, ако има категорична резолюция, която определени държави искат да прокарат в ООН, те ще се сблъскат с ветото на една от постоянните членки на Съвета за сигурност на ООН. Или с руско-китайския блок, или със САЩ”, каза доц. Иванов.
Според експерта по международна сигурност, докато американският президент Джо Байдън е на власт, война няма да има. „Иран знае, че Байдън е повече от решителен в подкрепата си за Израел. Всеки път, в който има заплаха от страна на Иран за Израел, два американски самолетоносача приближават израелските брегове и след това си тръгват обратно за САЩ”, посочи доц. Иванов.

„Възможният сценарий е Израел да извърши ограничена сухопътна операция в Ливан, ще видим как ще приключи тя. Но кризата няма да приключи толкова лесно. Руско-китайският блок ще опита да лансира това да бъде създадена независима палестинска държава”, добави още доц. Иванов.

Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.

Свързани новини