Отидете към основна версия

768 12

Китайка бе арестувана в германския град Лайпциг по подозрения за шпионска дейност

  • китай-
  • германия-
  • арестувана-
  • лайпциг-
  • подозрения-
  • шпионска дейност

Заподозряната е обвинена в предаване на информация за доставки на оръжия на китайските тайни служби

Снимка: БГНЕС

Китайка бе арестувана в германския град Лайпциг по подозрения в развиване на дейност като чуждестранен агент и е обвинена, че е предавала информация за доставки на оръжия, предаде Ройтерс, позовавайки се на германската главна прокуратура, цитирано от БТА.

Срещу заподозряната Яци Х. са били повдигнати обвинения в предаване на информация, която е получила, докато е работила в логистична компания на летището "Лайпциг/Хале". Тази информация е била предадена на представител на китайските тайни служби, срещу който също са повдигнати отделни обвинения, се казва в изявление на прокуратурата.

Информацията, която е била предадена през 2023 г. и 2024 г., е включвала данни за полети, товари и пътници, както и подробности за транспорта на военно оборудване и за хора с връзки с германска компания за производство на оръжия, добавя изявлението.

Китайското посолство в Берлин за момента не е отговорило на запитването на Ройтерс за коментар.

Напрежението между Берлин и Пекин се засили през последната година, след като канцлерът Олаф Шолц обяви стратегия за намаляване на риска в икономическите отношения на Германия с Китай и нарече Пекин "партньор, конкурент и системен съперник".

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 7 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: