Отидете към основна версия

852 9

"Хизбула" отрича навлизане на израелски сили в Ливан, но е готова за директна конфронтация

  • ливан-
  • хизбула-
  • отричат-
  • навлизане

В първото си изявление, откакто Израел обяви началото на сухопътните си операции, говорителят на "Хизбула" Мохамед Афиф каза днес, че съобщенията, че израелски сили са влезли в Ливан, са "фалшиви твърдения"

Снимка: БГНЕС

"Хизбула" отрече в Ливан да са навлезли израелски войски, но заяви, че бойците на групировката са готови за "директна конфронтация", ако това се случи, предаде Асошиейтед прес, цитирано от БТА.

В първото си изявление, откакто Израел обяви началото на сухопътните си операции, говорителят на "Хизбула" Мохамед Афиф каза днес, че съобщенията, че израелски сили са влезли в Ливан, са "фалшиви твърдения". Той добави, че бойците на "Хизбула" са готови "да влязат в директна конфронтация с вражеските сили, които се осмелят да опитат да влязат в Ливан и да им нанесат загуби".

Афиф също така каза, че изстреляните от "Хизбула" ракети със среден обсег срещу централен Израел по-рано днес са "само началото".

Междувременно израелските въоръжени сили наредиха евакуацията на почти двадесет ливански погранични общности.

Нареждането идва часове след като Израел изпрати сухопътни сили в Южен Ливан в рамките на, по думите им, ограничено нахлуване, насочено срещу военната групировка "Хизбула", посочва АП.

В заповедта за евакуация, публикувана от говорителя на израелските въоръжени сили на арабски език в социалната медия "Екс", се уточнява, че хората от около двадесет общности в Южен Ливан трябва да се евакуират северно от река Ауали, на около 60 километра от границата.

Това е по-далеч от река Литани, по която минава обявената от ООН зона, предназначена да служи като буфер между Израел и "Хизбула" след войната от 2006 година, отбелязва АП. Река Литани тече през Южен Ливан на 30 километра от границата с Израел.

Мироопазващите сили на ООН в Ливан (ЮНИФИЛ) осъдиха сухопътната офанзива на Израел и заявиха, че тя нарушава "суверенитета и териториалната цялост" на страната, предаде ДПА.

В изявление на мироопазващите сили се казва, че вчера са били уведомени от израелската армия за "намерението им да предприемат ограничени сухопътни нахлувания в Ливан".

"Въпреки това опасно развитие на събитията, мироопазващите сили остават на позициите си", се казва още в изявлението на ЮНИФИЛ.

"Всяко преминаване на територията на Ливан представлява нарушение на ливанския суверенитет и териториалната цялост, както и на Резолюция 1701. Призоваваме всички участници да се въздържат от подобни ескалиращи действия, които ще доведат единствено до повече насилие и кръвопролития", завършва изявлението.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.

Свързани новини