Отидете към основна версия

406 10

Тайван благодари за подкрепата на Антъни Блинкен

  • тайван-
  • китай-
  • антъни блинкен-
  • резолюция 2758-
  • суверенитет-
  • мир-
  • стабилност-
  • тайвански проток

Държавният секретар на САЩ нееднократно е заявявал твърдата си позиция срещу авторитаризма на Китай

Министерството на външните работи на Тайван изрази благодарността си на 28 септември за изказването на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен в подкрепа на мира и стабилността в Тайванския проток. Изявлението му беше оценено от тайванското правителство и народ.

Според прессъобщение на Държавния департамент на САЩ от 27 септември, Блинкен направи тези коментари по време на срещата си с китайския външен министър Ван И, която се проведе в Ню Йорк по време на 79-тото Общо събрание на ООН.

По време на разговора Блинкен подчерта значението на поддържането на мира и стабилността в Тайванския проток. Той също така изрази загриженост относно опасните и дестабилизиращи действия на Китай в Южнокитайско море, подкрепата му за руската отбранителна индустрия и участието му във войната на агресия срещу Украйна.

Министерството на външните работи на Тайван приветства твърдата подкрепа на Блинкен и осъди постоянните заплахи на Китай срещу статуквото в Тайванския проток. Това става в момент, когато световната общност продължава да изразява загриженост за регионалната сигурност и стабилност.

Министерството също така осъди изказването на Ван И на 28 септември по време на общия дебат на ООН, в което той твърди, че резолюция 2758 окончателно е разрешила въпроса за представителството на целия Китай, включително Тайван.

Тайванското външно министерство подчерта, че Република Китай (Тайван) и Китай не са взаимно подчинени и нито една от тях не е част от другаа. Това е настоящото статукво и глобално признат факт. Резолюция 2758 не споменава Тайван и не утвърждава, че Тайван е част от Китай, нито пък упълномощава Китай да представлява Тайван в ООН. Само правителството, избрано от тайванския народ, може да представлява страната в ООН или други международни организации, заявиха от министерството.

Министерство на външните работи призова Китай да спре да подвежда света и насърчи международната общност да обърне внимание на зловредните опити на Пекин да използва резолюцията, за да подготви почвата за военна агресия срещу Тайван.

Като отговорен член на международната общност, Тайван ще продължи да укрепва своите способности за самоотбрана и да работи с партньори като САЩ и други единомислещи страни, за да защитава международния ред, основан на правила, и да гарантира мира, стабилността и просперитета в Тайванския проток и Индо-Тихоокеанския регион, заявиха от министерството.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.

Свързани новини