Отидете към основна версия

1 484 88

ООН: Въздушните удари в Ливан нарушават международното хуманитарно право

  • оон-
  • ливан-
  • въздушни удари-
  • хуманитарно право

Филипо Гранди осъди атаките срещу цивилна инфраструктура и призова за спиране на насилието

Снимка: БГНЕС

Въздушните удари в Ливан са нарушили международното хуманитарно право, като са поразили цивилна инфраструктура и са убили цивилни. Това заяви ръководителят на ООН за бежанците Филипо Гранди по повод атаките срещу страната от Израел, съобщава "Ройтерс", цитирано от News.bg.

"За съжаление, има много случаи на нарушения на международното хуманитарно право в начина, по който се провеждат въздушните удари, при които е унищожена или повредена гражданска инфраструктура, убити са цивилни и хуманитарните операции са засегнати," посочи той пред медиите в Бейрут.

Гранди посети Ливан, където са разселени над 1,2 милиона души в резултат на мащабната израелска въздушна и наземна операция, която Тел Авив твърди, че е насочена срещу подкрепяната от Иран групировка "Хизбула".

До този момент боевете бяха ограничени предимно в граничната зона на Израел и Ливан, като успоредно с това се водеше и войната на Израел в Газа срещу палестинската групировка "Хамас".

Гранди подчерта, че всички страни в конфликта и онези, които имат влияние върху тях, трябва да "спрат тази касапница, която се случва както в Газа, така и в Ливан днес."

Повече от 2000 души са били убити, а близо 10 000 са ранени в Ливан за почти една година боеве - повечето през последните две седмици, отчита ливанското министерство на здравеопазването. Израел твърди, че около 50 цивилни и войници са били убити.

Израел посочва, че атакува военни способности и предприема стъпки за смекчаване на риска от нараняване на цивилни, докато ливанските власти твърдят, че са били поразени именно цивилни цели.

Израел обвинява както "Хизбула", така и "Хамас", че се укриват сред цивилни, което двете групировки отричат.

Гранди заяви, че Световната здравна организация е съобщила за "груби нарушения на международното хуманитарно право, по-специално по отношение на здравни заведения, които са били засегнати на различни места в Ливан."

Атаките срещу цивилни домове също може да представляват нарушения, въпреки че въпросът изисква допълнителна оценка, добави той.

Боевете принудиха около 220 000 души да преминат границата между Ливан и Сирия, 70% от които са сирийци, а 30% - ливанци, докладва Гранди, като уточни, че това са консервативни оценки.

Бомбардирането от Израел на главния граничен пункт със Сирия в Маснаа в петък беше "огромна пречка" за продължаването на тези потоци от хора, изтъкна той.

Много от сирийците, напускащи Ливан, са потърсили убежище и са избягали от войната и репресиите след началото на гражданската война в Сирия през 2011 г.

Сега е възможност за сирийското правителство да покаже, че "безопасността и правото на завръщащите се да се върнат в домовете си или където трябва да отидат, се зачитат," посочи Гранди.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 12 гласа.

Свързани новини