Отидете към основна версия

2 340 14

Ракети от Ливан поеха към Централен Израел

  • ливан-
  • израел-
  • палестина

Нетаняху потвърди в решимостта на страната си да се бори. В Берлин и Амстердам се проведоха пропалестински демонстрации, има арестувани

Снимка: ЕПА

Израелските военни съобщиха, че над централната част на Израел снощи са прозвучали сирени за въздушна тревога, след като са били идентифицирани около 5 изстреляни от Ливан ракети, преминаващи на територията на страната, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Според военните някои от ракетите са били прехванати от израелската противовъздушна отбрана, а останалите са паднали в незаселени райони. Не са били направени промени в указанията на вътрешното командване на Израел.

По-късно ливанската групировка "Хизбула" направи изявление, в което се казва, че е предприела ракетна операция, насочена срещу израелското военно разузнаване в близост до Тел Авив.

"Изстрелването на ракети (беше извършено по - бел. ред.) базата "Глилот" на военното разузнавателно звено 8200, разположено в предградията на Тел Авив", се казва в изявлението на "Хизбула".

Израелският премиер Бенямин Нетаняху потвърди в свое видеопослание решимостта на страната си да се бори и изрази увереност в победата при официалното отбелязване на годишнината от смъртоносното нападение на "Хамас" в Израел на 7 октомври, предаде ДПА, цитирана от БТА.

"Заедно ще продължим да се борим и заедно, с божията благословия, ще триумфираме", каза израелският премиер. Церемонията се проведе в Офаким, близо до ивицата Газа, където преди една година бяха убити 40 души.

Нетаняху заяви, че 7 октомври, когато палестинското ислямистко движение "Хамас" и други екстремисти убиха около 1200 души в Израел и взеха в плен 250 заложници в ивицата Газа, е "ден на неописуемо страдание за страната". По думите му израелците са се обединили в нейна защита.

"Поставили сме си военни цели и ги постигаме", заяви израелският премиер. Той посочи, че тези цели са да се преустанови управлението на "Хамас", да се върнат всички заложници у дома, да се направи невъзможна всяка бъдеща заплаха откъм ивицата Газа и да се осигури безопасното завръщане на жителите от юг и от север по домовете им.

Въпреки това, след една година военни действия с близо 42 000 загинали в ивицата Газа и засилващи се международни критики към суровите мерки на Израел в крайбрежния анклав, а сега и в Ливан, нито една от целите на войната, споменати от Нетаняху, досега не е напълно постигната, отбелязва ДПА.

Израелските военни заявиха, че в централната част на Израел снощи са прозвучали сирени за въздушна тревога, след като са били идентифицирани няколко изстрелвания от Ливан към израелска територия, предаде Ройтерс.

Властите в Берлин обвиниха протестиращите на пропалестинските демонстрации в града, че все по-често използват деца и младежи, за да подстрекават тълпата, предаде ДПА, цитирана от БТА.

"В момента все по-често се случва да се злоупотребява с малолетни и непълнолетни, които да крещят лозунги на демонстрациите и да подстрекават хората“, заяви местният министър на вътрешните работи на Берлин Ирис Шпрангер пред комисия от берлински депутати, занимаваща се с екстремизма и други заплахи за сигурността.

Това се "използва умишлено като средство от онези, които искат да разпространяват омраза и подстрекателство“, каза тя.

Шпрангер призна, че изображенията от израелската военна офанзива в ивицата Газа ще разстроят хората, но каза, че демонстрантите не трябва да действат с омраза или подстрекателство. Тя отбеляза, че някои демонстранти умишлено поставят под въпрос върховенството на закона.

Децата и тийнейджърите не бива да посещават демонстрации или подобни събития без да са придружавани от възрастни, каза Шпрангер, "да не говорим те да крещят лозунги. А точно това се случва в момента. И то не само в Берлин, а и в други страни, видяхме в Париж, видяхме в Лондон, че се злоупотребява с младите хора отново и отново“.

Ръководителят на областната полицейска дирекция в Берлин Роман Зайферт заяви, че в петък полицията отново е идентифицирала деца на демонстрация, "които са скандирали лозунги и са провокирали". По думите му срещу родителите е започнало разследване по подозрение, че са нарушили задължението си да полагат грижи за тях.

Десетки демонстранти бяха арестувани снощи на пропалестинска демонстрация в Амстердам, съобщи полицията на Нидерландия, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Според нидерландските власти протестиращите не са спазили техните указания, което е довело до прекратяване на демонстрацията.

Демонстрантите са направили опит да стигнат до централния площад "Дам" в Амстердам, където по същото време се е провеждал възпоменателен митинг в памет на жертвите на смъртоносното нападение на "Хамас" в Израел.

Нидерландската полиция се е намесила с мобилни екипи, коне и кучета.

На няколко железопътни гари в Нидерландия стотици демонстранти също са организирали седящи протести в защита на правата на палестинците. Според полицията тези събирания са били разрешени и първоначално са протекли мирно.

Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 7 гласа.

Свързани новини