Отидете към основна версия

562 5

Президентът на Мексико Клаудия Шейнбаум предлага закони за прилагане на съдебната реформа

  • мексико-
  • клаудия шейнбаум-
  • съдебна реформа

Реформата предвижда пряк избор на съдии и предстои гласуване в мексиканския Конгрес

Снимка: БГНЕС

Президентът на Мексико Клаудия Шейнбаум съобщи, че е изпратила до мексиканския Конгрес два законопроекта, свързани с прилагането на наскоро приетите съдебни реформи, съобщава Ройтерс. През септември Конгресът одобри конституционни промени, които въвеждат пряк избор на съдии чрез гласуване от гражданите, цитирано от БТА.

Поддръжниците на реформата, включително управляващата партия "Морена" и нейните съюзници, твърдят, че промените ще подобрят съдебната система и ще помогнат в борбата с корупцията.

"Съдебната реформа вече е конституционна, и след приемането на тези два закона, изборният процес ще започне," заяви Шейнбаум.

Лидерът на долната камара на парламента Рикардо Монреал заяви, че предложенията първо ще бъдат обсъдени в Сената и след това ще преминат за гласуване в Камарата на депутатите. Той също така уточни, че се очаква Шейнбаум да представи още законопроекти, свързани с реформата, през следващата седмица.

Реформата предвижда пряко избиране на членовете на Върховния съд, като съставът на съда ще бъде намален от единадесет на девет членове. Първите избори са насрочени за 1 юни 2025 г., като половината от окръжните съдии и магистрати също ще бъдат заменени.

Въпреки одобрената реформа, Върховният съд на Мексико има възможност да я отмени, ако реши, че тя застрашава независимостта на съдебната система.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: