Отидете към основна версия

611 17

Путин се среща с Лукашенко, награждава го с орден „Свети апостол Андрей Първозвани“

  • власивир путин-
  • александър лушашенко-
  • русия-
  • беларус

В Беларус започнаха нови наказателни разследвания срещу десетки опозиционни активисти

Снимка: YouTube

Руският президент Владимир Путин ще проведе двустранна среща с беларуския си колега Александър Лукашенко, предаде ТАСС.

Руският лидер ще връчи на Лукашенко орден „Свети апостол Андрей Първозвани“.

Представител на Кремъл отбеляза, че срещата на президентите „ще се проведе в контекста на срещата на върха на ОНД“, която се проведе в Москва на 8 октомври, и ще бъде продължение на комуникацията на лидерите, започнала вечерта на 7 октомври, когато Путин събра ръководителите на страните от ОНД за неформална комуникация.

Двамата лидери се виждат редовно и често си говорят по телефона. Тази среща ще бъде осмата за годината.

В поздравителна телеграма за рождения му ден, която Путин изпрати до Лукашенко на 30 август, руският държавен глава отбеляза, че „искрено цени добрите другарски отношения, които напълно са издържали проверката на времето“.

Най-високото руско отличие беше присъдено на ръководителя на Беларус с указ на Путин на 30 август - на този ден Лукашенко отбеляза 70-годишнината си. Той бе награден „за изключителни заслуги в развитието на отношенията на съюзничество и стратегическо партньорство“ между Русия и Беларус, както и за заслуги в „укрепването на приятелските връзки между руския и беларуския народ“ и личен принос в създаването и ефективната дейност на съюзна държава.

Беларуските власти съобщиха, че са започнали нови наказателни разследвания срещу десетки опозиционни активисти, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Разследванията са част от мащабните репресии срещу инакомислието преди предстоящия президентски вот догодина, на който управляващият вече 30 години президент на страната Александър Лукашенко възнамерява да се кандидатира за седми пореден мандат, отбелязва агенцията.

След предишното преизбиране на Лукашенко през 2020 г., което бе възприето не само в страната, но и в чужбина като фалшифицирано, той отговори на вълната от масови протести с брутални репресии, по време на които бяха задържани над 65 000 души, посочва АП.

По данни на правозащитната група "Вясна" понастоящем около 1300 души се намират зад решетките като политически затворници, включително основателят на групата и носител на Нобеловата награда за мир Алес Беляцки.

Следственият комитет, държавната агенция за криминално разследване на Беларус, обяви, че е започнал нови наказателни разследвания срещу 22 опозиционни активисти по обвинения в предполагаемо участие в "заговор за завземане на властта" и срещу 23 други лица, обвинени в създаване на "екстремистка група" във връзка със своята дейност. На активистите, повечето от които са избягали от Беларус, е наложена конфискация на жилища и апартаменти, както и на други активи, и ако бъдат осъдени, ще получат присъди от до 12 години лишаване от свобода.

Новите наказателни разследвания са вследствие от действията на активистите, които се опитват да координират опозицията преди президентския вот през следващата година и да подготвят почвата за бъдещи демократични реформи. През август беларуските опозиционни активисти организираха митинги в няколко страни.

Стотици хиляди избягаха от Беларус заради бруталното потушаване на протестите след изборите през 2020 г. Групата за защита на правата на човека "Вясна" заяви, че най-малко 66 опозиционни активисти, които са се завърнали в Беларус, са били осъдени по политически мотивирани обвинения. Някои от останалите, които са се завърнали в страната, са били принудително изпратени в психиатрични клиники за задължително лечение.

Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 8 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания