Отидете към основна версия

789 12

Вашингтон и Рияд ще укрепват съвместното "възпиране на Техеран"

  • сащ-
  • иран-
  • саудитска арабия-
  • лойд остин

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин и неговият саудитски колега Халед бин Салман Ал Сауд проведоха телефонен разговор

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин и неговият саудитски колега Халед бин Салман Ал Сауд изразиха ангажимента си за сътрудничество за укрепване на възпирането на Иран в телефонен разговор, заявиха от пресслужбата на Пентагона.

"Ръководителите на отбранителните ведомства на двете страни проведоха преглед на усилията на САЩ за укрепване на сигурността в Близкия изток“, пише в съобщението. Остин „потвърди дългогодишния ангажимент на САЩ към сигурността на Кралство Саудитска Арабия и значението на двустранното сътрудничество в областта на отбраната за сигурността на региона“. Министрите "се ангажираха да продължат тясното двустранно сътрудничество за укрепване на възпирането пред общи заплахи, включително от Иран и неговите поддръжници".

Те също така говориха за „необходимостта всички страни да допринесат за възстановяване на стабилността и отговорното управление в Ливан“. Остин подчерта, че „САЩ поддържат значителни способности в региона, за да помогнат в отбраната на партньорите си, да защитават американските сили и да възпират агресията“.

Вечерта на 1 октомври Иран предприе масивна ракетна атака срещу Израел в отговор на убийствата на ключови лица от ръководството на Хамас, Хизбула и Корпуса на гвардейците на ислямската революция (елитни части на иранските въоръжени сили). Техеран каза, че 90% от ракетите са успели да поразят набелязаните цели, но Израел твърди, че Иран е изстрелял около 180 ракети и повечето от тях са били прихванати. Израелският генерален щаб обеща да отговори на атаката. От своя страна върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей предупреди, че в този случай ответните удари на страната му срещу Израел ще бъдат още по-мащабни.

Поставете оценка:
Оценка 2 от 8 гласа.

Свързани новини