Отидете към основна версия

1 202 57

Израел ликвидира членове на "Хизбула" в Сирия и Ливан при поредица от удари

  • израел-
  • хизбула-
  • ливан-
  • сирия-
  • ликвидира

Израелската армия съобщава за нови атаки срещу свързани с Иран обекти в Сирия и Ливан

Снимка: БГНЕС

Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ) съобщиха, че са ликвидирали член на "Хизбула" в Сирия, който е предавал разузнавателни данни на ливанската шиитска групировка за нейни операции на Голанските възвишения, предаде Ройтерс. Членът на "Голанската терористична мрежа", Адхам Джахут, е бил убит в сирийската провинция Кунейтра. Според ЦАХАЛ той е помагал на "Хизбула" с информация от сирийското правителство и фронта, което улеснявало операциите на групировката срещу Израел в региона, цитирано от БТА.

Освен това, израелската армия съобщи, че при въздушна атака в Южен Ливан са били убити двама командири на "Хизбула", а при удар срещу оръжеен склад в района на Бейрут са поразени и други важни инфраструктурни обекти.

Израелските атаки не се ограничиха само до Ливан. Сирийската държавна телевизия съобщи, че Израел е нанесъл удари по автомобилен завод в Хомс и по военен обект близо до Хама. Взривове са били чути и в сирийския град Дараа.

Израел атакува свързани с Иран обекти в Сирия от години, но засили действията си след 7 октомври 2023 г., когато "Хамас" нападна Северен Израел, с което се постави началото на нова фаза на войната в ивицата Газа.

Голанските възвишения остават стратегически важен регион, след като Израел ги завладя по време на Шестдневната война през 1967 г. и по-късно анексира района. Въпреки това, голяма част от международната общност не признава израелския суверенитет върху тези територии.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 14 гласа.

Свързани новини