Отидете към основна версия

11 Октомври, 2024 06:50, обновена 11 Октомври, 2024 06:50 1 529 11

Поне 15 са жертвите на урагана "Милтън" в САЩ

  • джо байдън-
  • ураган милтън-
  • флорида

Спасиха мъж, държал се за кутия за лед в Мексиканския залив. Байдън зове: Останете на безопасни места!

Снимка: YouTube

Ураганът „Милтън” е отнел живота на най-малко 15 души във Флорида. Това сочат последните данни на местните власти. Очаква се броят на жертвите да се увеличи, предаде NOVA.

„Милтън” достигна сушата като буря от трета категория, но въпреки това причини огромни щети. Три милиона души все още са без електричество, а покривът на стадион за бейзбол, който беше предназначен за евакуация, беше отнесен от силните ветрове.

Над 70 хиляди души се евакуираха в очакване на бурята. Голяма част от хората се завръщат в домовете си, за да се изправят лице в лице с щетите от бедствието.

Това е третият ураган, който от началото на годината удари Слънчевия щат.

Екипаж на хеликоптер на американската брегова охрана спаси мъж, който се държал за кутия за лед в Мексиканския залив, след като лодката му закъсала през нощта в побеснелите от урагана "Милтън" води, съобщи "Гардиън", цитиран от БТА.

Мъжът се е намирал на борда на риболовен катер, който е изпаднал в безпомощно състояние в сряда край Мадейра Бийч, Флорида, часове преди ураганът да достигне сушата, заяви пресаташето на бреговата охрана Никол Грол. Мъжът, чиято самоличност не е установена, е успял да се свърже по радиото с бреговата охрана в близкия Сейнт Питърсбърг, преди контактът да бъде изгубен около 18,45 ч.

Но в четвъртък издирвачите откриха мъжа на около 50 км от Лонгбоут Кий, Флорида, да се държи за отворен хладилен сандък, показва видеоклип, предоставен от бреговата охрана. На видеото се вижда как водолаз от бреговата охрана е спуснат от хеликоптер и плува до мъжа, за да го вдигне.

"Този човек оцеля при кошмарен дори за най-опитния мореплавател сценарий“, заяви служителят на бреговата охрана Дана Грейди.

През целия четвъртък спасителните екипи продължаваха да извличат жители на Флорида изпод развалините, останали след урагана "Милтън“, след като бурята връхлетя крайбрежните населени места, където направи на парчета домове, задръсти улиците с кал и породи десетки смъртоносни торнада. Най-малко шестима души са загинали.

Сред най-драматичните спасявания е това, при което служители на окръг Хилсбъро откриха 14-годишно момче, плуващо върху парче ограда, и го изтеглиха на лодка.

Президентът на САЩ Джо Байдън призова хората в американския щат Флорида да останат на безопасни места след урагана Милтън, съобщи ДПА, цитирана от БТА.

"До всички, засегнати от урагана "Милтън": призовавам ви да останете вътре и да не излизате на пътя“, написа Байдън в "Екс".

"Прекъснатите електропроводи, отломките и повредените от водите пътища създават опасни условия“, добави той.

"Помощта е на път, но докато пристигне, стойте на сигурно място, докато местните власти не кажат, че е безопасно да излезете.“

Ураганът "Милтън“ достигна сушата късно вечерта в сряда на около 100 километра южно от Тампа, в района на Систа Кий, като ураган от категория 3 с постоянна скорост на вятъра до 193 километра в час.

Впоследствие Милтън отслабна до буря от категория 1 и се отдалечи към Атлантическия океан.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 8 гласа.

Свързани новини