Отидете към основна версия

2 543 111

Борис Джонсън: Пълни глупости са, че съм провалил мира между Украйна и Русия

  • великобритания-
  • борис джонсъв-
  • украйна-
  • русия

Не съм по-голям украинец от украинците, за да казвам на Зеленски как да постъпи, заявява бившият британски премиер

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бившият британски премиер (2019-2022) Борис Джонсън смята, че не е отговорен за провала на мирните преговори за Украйна. В книгата си с мемоари Unleashed той заявява, цитиран от ТАСС, че Киев самостоятелно е решил да прекрати диалога с Москва през април 2022 г.

Джонсън твърди, че е научил за ролята, която му се приписва едва в средата на 2023 г., когато бил на почивка в Гърция и получил бележка от германски турист, който го попитал как „спи спокойно, като знае че стотици хиляди хора са загинали", след като пътувал до Киев и попречил на Украйна и Руската федерация да постигнат мирно споразумение.

„Това са пълни глупости. Украинците никога не биха се съгласили с условията на Путин“, се казва в книгата. Според Джонсън, когато той пристигнал в Киев, световните медии вече били широко отразили темата за военните престъпления, предполагаемо извършени от руснаците в Украйна, и нито един украински лидер „не можеше да се съгласи на мирно споразумение и след това да остане на власт за повече от пет минути.“

"Моята задача не беше да проваля сделката и да не проваля чудесния "мирен план" Путин. Моята работа беше да уверя Зеленски в подкрепа от Запада и преди всичко от Обединеното кралство“, пише Джонсън.

Той отбелязва, че в началото на април 2022 г., когато пристигнал в Киев, Франция и Германия се надявали, че Киев ще успее да постигне споразумение с Москва, като евентуално ще се откаже от загубени свои територии. Джонсън признава, че е бил „силно подозрителен“ към продължаващите преговори, а мирът при условията на Русия, според бившия премиер, „би бил катастрофа за Зеленски и украинците“, както и изключително нежелан сигнал за „слабост на Запада“. Според Джонсън той е приел възможността Украйна да капитулира, без да почувства подкрепата на своите съюзници, и затова е сметнал за необходимо лично да каже на Зеленски, че Западът ще продължи да подкрепя Киев.

„Нямах право да му казвам как да преговаря или да му попреча да постигне споразумение, ако той вярваше, че такава сделка наистина е в интерес на страната му. Колкото и страстно да подкрепях Украйна, не можех да бъда по-украинец от самите украинци. Всичко, което исках, беше да му кажа, че ако той реши да продължи битката, в което бях 99% сигурен, тогава той може да разчита на пълната подкрепа на Обединеното кралство", спомня си бившият ръководител на правителството.

Поставете оценка:
Оценка 2 от 50 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: