Отидете към основна версия

4 548 28

Ескалация на напрежението на Корейския полуостров: Северна Корея подготвя разрушаване на пътища на границата

  • северна корея-
  • южна корея-
  • разрушаване-
  • пътища

Северна Корея обвинява Южна Корея в използване на дронове за пропаганда и заплашва с военен отговор

Снимка: БГНЕС

Южна Корея съобщи днес, че е открила признаци, че Северна Корея се подготвя да унищожи северните части на пътища, свързващи двете страни на полуострова. Тези пътища вече не се използват, но разрушаването им се свързва с нарастващото напрежение след твърденията на Пхенян, че южнокорейски дронове са навлезли в севернокорейска територия, предаде Асошиейтед прес, цитирано от БТА.

Южнокорейските военни заявиха, че са установили подготовка за взривяване на пътната инфраструктура в Северна Корея, макар да не е ясно кои части точно ще бъдат разрушени.

Това развитие идва на фона на обвиненията на Северна Корея, че Южна Корея е пускала дронове три пъти този месец, за да разпръсква пропагандни листовки над Пхенян. Северна Корея заплаши със силов отговор, ако тези действия продължат. Вчера министерството на отбраната на Северна Корея обяви, че е издадена заповед към артилерийските и други армейски части близо до границата да се подготвят за откриване на огън. Говорителят на министерството предупреди, че южнокорейската територия "може да се превърне в купчини пепел" след атака на Северна Корея.

Южна Корея отказа да потвърди дали е използвала дронове, но предупреди, че ще предприеме сериозни действия, ако сигурността на нейните граждани бъде застрашена.

Южнокорейските въоръжени сили заявиха, че са "напълно подготвени" да реагират на предупрежденията на Северна Корея. Тези напрежения се породиха след полетите на дронове до Пхенян, като Северът твърди, че дроновете разпръскват пропагандни листовки, пълни с "подстрекателски слухове и боклуци". В неделя Пхенян предупреди, че изпращането на още дронове ще се счита за "обявяване на война."

Южнокорейската армия отрича участие в тези полети и обвинява активистки групи в Южна Корея, че изпращат пропаганда и американска валута на Севера чрез балони. Пхенян обаче е категоричен, че Сеул е отговорен за случващото се, и снощи обяви, че на осем военни бригади в бойна готовност е било наредено да се "подготвят напълно за откриване на огън". Севернокорейските постове за въздушно наблюдение в столицата също са били подсилени.

Обединеният комитет на началник-щабовете на Южна Корея не потвърди, нито отрече дали армията е отговорна за изпращането на дронове, определяйки твърденията на Пхенян като "безсрамни". Говорителят на комитета Ли Сон-джун заяви: "Нашата армия следи внимателно ситуацията и е готова да отговори на провокациите на Севера."

Министерството на обединението на Сеул коментира, че обвиненията за дроновете може да са опит на Северна Корея да засили чувството за солидарност вътре в страната или да търси повод за провокации. Говорителят на министерството Ку Бьонг-сам добави, че Пхенян може да цели да предизвика тревога и объркване в южнокорейското общество.

Миналата седмица Северна Корея обяви, че ще блокира трайно границата с Южна Корея и ще изгради фронтови отбранителни структури, за да се противопостави на "конфронтационната истерия" на южнокорейските и американските сили.

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 10 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: