Отидете към основна версия

1 119 6

Притежателите на сръбски паспорти в Косово вече могат да пътуват в ЕС без визи

  • косово-
  • паспорти-
  • визи-
  • европейски съюз-
  • сръбски

Безвизов режим за граждани с паспорти, издадени от Координационната служба на Сърбия, влиза в сила от 1 януари 2024 г.

Снимка: Shutterstock

Притежателите на сръбски паспорти в Косово, издадени от Координационната служба на Сърбия, вече могат да пътуват в страните от Европейския съюз без визи, съобщи сръбската национална телевизия РТС, цитирано от БТА.

Безвизовият режим за гражданите на Косово влезе в сила на 1 януари 2024 г. Досега това решение изключваше гражданите, които притежават паспорти, издавани от Координационната служба на Сърбия, функционираща в рамките на Министерството на вътрешните работи на страната. Тези паспорти не бяха част от визовата либерализация за Сърбия, която влезе в сила през декември 2009 г., и косовските сърби бяха единствените в Западните Балкани, които не можеха да се възползват от безвизовия режим за ЕС.

Днес влезе в сила Регламентът за премахване на визите, публикуван в Официалния вестник на ЕС на 23 септември.

„Този регламент е изцяло задължаващ и се изпълнява директно в страните членки в съответствие с договорите“, се посочва в документа, цитиран от РТС.

Сърбия не признава независимостта на бившата си област Косово, обявена през 2008 г., докато Прищина не признава сръбските паспорти, издадени от Координационната служба, тъй като я възприема като незаконна институция.

Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.

Свързани новини