14 Октомври, 2024 10:26 683 6

Притежателите на сръбски паспорти в Косово вече могат да пътуват в ЕС без визи

  • косово-
  • паспорти-
  • визи-
  • европейски съюз-
  • сръбски

Безвизов режим за граждани с паспорти, издадени от Координационната служба на Сърбия, влиза в сила от 1 януари 2024 г.

Притежателите на сръбски паспорти в Косово вече могат да пътуват в ЕС без визи - 1
Снимка: Shutterstock

Притежателите на сръбски паспорти в Косово, издадени от Координационната служба на Сърбия, вече могат да пътуват в страните от Европейския съюз без визи, съобщи сръбската национална телевизия РТС, цитирано от БТА.

Безвизовият режим за гражданите на Косово влезе в сила на 1 януари 2024 г. Досега това решение изключваше гражданите, които притежават паспорти, издавани от Координационната служба на Сърбия, функционираща в рамките на Министерството на вътрешните работи на страната. Тези паспорти не бяха част от визовата либерализация за Сърбия, която влезе в сила през декември 2009 г., и косовските сърби бяха единствените в Западните Балкани, които не можеха да се възползват от безвизовия режим за ЕС.

Днес влезе в сила Регламентът за премахване на визите, публикуван в Официалния вестник на ЕС на 23 септември.

„Този регламент е изцяло задължаващ и се изпълнява директно в страните членки в съответствие с договорите“, се посочва в документа, цитиран от РТС.

Сърбия не признава независимостта на бившата си област Косово, обявена през 2008 г., докато Прищина не признава сръбските паспорти, издадени от Координационната служба, тъй като я възприема като незаконна институция.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    3 13 Отговор
    Така прилъгаха навремето Ганчо, че щял да можел да си пътува без проблем, само да влезе у ЕС, а днес го плашат, че нямало да може да мърда от концлагера, ако излезе. Сърбите отдавна си пътуват пък не са в никакъв ЕС и по-добре се отнасят с тях по летищата, а Ганя потенцилаен бомбаджия го третират като второзряден пътник го тарашат по летища и митници.

    Коментиран от #2, #4, #6

  • 2 Загрижен

    3 2 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Кажи сега бате, колко пари ще са нужни на твоята скъпа родина да сложи камери във всяко училище? Щото едно птиченце ми прошепна че две македончета от първи клас в квартал Гьорче Петров в Скопията, изнасилили свой съученик. Викам много развити тези, от първи клас почват. Накрая се оказа че извършителите са албанчета, а другия бил от рода на Александър Велики. Изглежда бате гена си казва думата. И първокласниците македонци знаят своята ориентация и се подлагат на албанците.
  • 3 Политик

    1 1 Отговор
    Във Германиа се търсиат специалисти от Косово за ножовиа сектор и пране.
  • 4 Лошо

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Колкото и да крадеш скопиане история и знамена, никой не те иска в Европа, окичен със славата на чужди маадя.
  • 5 Слуга на дявола

    1 0 Отговор
    от първи януари 2024 или 2025
  • 6 горе има грешка

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Годината е 2025.иначе за пътуването на србите?е да,така беше,но мнооо отдавна беше.А в последните додини?Много мъка срещат с упражняване на труд в страни от ес и това поради отсраняващата се причина от 1.01.