Отидете към основна версия

447 1

Строги мерки за сигурност в Исламабад за посещението на китайския премиер Ли Цян

  • пакистан-
  • строги мерки-
  • исламабад-
  • посещение-
  • китай-
  • ли цян

Високопоставени представители от девет държави участват в срещата на върха на ШОС, докато Пакистан се справя с повишени заплахи за сигурността

Снимка: БГНЕС

Столицата на Пакистан, Исламабад, беше поставена под строга охрана в понеделник по време на посещението на китайския премиер Ли Цян за участие в срещата на върха на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС). Това е първото посещение на китайски премиер в Пакистан от 11 години, като премиерът на Пакистан Шехбаз Шариф лично го посрещна на летището, съобщава "Ройтерс", цитирано от БТА.

Пакистанското правителство обяви тридневен официален празник в Исламабад, затваряйки училища и бизнеси, като на улиците са разположени големи контингенти от полиция и паравоенни сили. Армията пое отговорност за сигурността в Червената зона на столицата, където ще се проведат основните срещи.

Сигурността е засилена след неотдавнашни атаки, включително убийството на двама китайски инженери и разстрела на 21 миньори, което породи допълнителна тревога преди срещата на върха. На срещата ще присъстват високопоставени представители от девет страни-членки на ШОС, сред които Китай, Индия, Иран и Русия.

Ли Цян ще остане в Пакистан за четиридневна двустранна визита, по време на която ще обсъди икономически и търговски отношения, както и сътрудничеството по Китайско-пакистанския икономически коридор (CPEC). Част от визитата включва откриването на новото международно летище в Гуадар, финансирано по линията на CPEC.

В същото време в Северозападен Пакистан, в провинция Хайбер-Пахтунхва, въоръжени нападатели атакуваха полицейски щаб, убивайки трима полицаи. Ислямистката групировка Техрик-е-Талибан Пакистан пое отговорност за нападението.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини