Отидете към основна версия

15 Октомври, 2024 04:04, обновена 15 Октомври, 2024 04:04 816 5

Въпреки призивите на Израел миротворците на ООН ще останат на сегашните си позиции в Ливан

  • оон-
  • израел-
  • ливан-
  • хизбула

Съветът за сигурност на ООН изрази безпокойство от израелския обстрел на позициите им. Дейвид Лами и Жозеп Борел осъдиха атаките на Иран срещу Израел. Израелските войски откриха подземен комплекс на „Хизбула“ в Южен Ливан

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Миротворците на ООН ще останат на сегашните си позиции в Ливан въпреки призивите на Израел да се преместят, докато боевете с „Хизбула“ се засилват, заяви днес техният ръководител Жан-Пиер Лакроа, цитиран от Франс прес и БТА.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху вчера отново призова мироопазващите сили на ООН, разположени в Южен Ливан, да се изтеглят от определени позиции в близост до границата между Израел и Ливан, като заяви, че е напълно „невярно“, че израелските сили са атакували ЮНИФИЛ, силите на ООН в Ливан.

През последните дни напрежението между Израел и ЮНИФИЛ се увеличи. Петима миротворци бяха ранени от израелската армия, което предизвика остри критики към Израел.

„Беше решено, че силите на ООН ще запазят всичките си позиции въпреки призивите на израелската армия да освободят позиции в близост до „Синята линия“ между Ливан и Израел“, добави Жан-Пиер Лакроа.

„Искам да подчертая, че това решение остава валидно“, допълни френският дипломат, като поясни, че то е било одобрено по-рано днес от генералния секретар на ООН Антонио Гутериш.

Бенямин Нетаняху заяви вчера, че Израел ще продължи да „се бори безпощадно с „Хизбула“ в Ливан, ден след най-смъртоносната атака на проиранското движение на израелска земя в продължение на близо месец военна ескалация.

Той също така повтори, че „Хизбула“ използва „съоръженията и позициите на ЮНИФИЛ като прикритие за своите атаки“ срещу Израел.

Мисията ЮНИФИЛ, в която участват повече от 9500 души, е разположена в Южен Ливан като буфер срещу Израел. Тя осъди „шокиращите нарушения“ от страна на Израел срещу нейните позиции, включително „насилственото“ навлизане на два израелски танка в една от позициите ѝ в неделя.

Израелската армия заяви, че един от танковете ѝ се е врязал в пост на ЮНИФИЛ, докато е евакуирал ранени войници.

Съветът за сигурност на ООН изрази в декларация дълбоко безпокойство от израелския обстрел на позиции на миротворците на ООН в Ливан, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

„В контекста на продължаващите военни действия по Синята линия (между Ливан и Израел - бел. АФП) членовете на Съвета за сигурност изразиха дълбокото си безпокойство, след като през последните дни няколко позиции на ЮНИФИЛ (силите на ООН в Ливан) бяха обстрелвани. Няколко миротворци бяха ранени“, заяви ротационното председателство на Съвета, което в момента се изпълнява от Швейцария, предаде Франс прес.

В декларацията се призовават всички страни в конфликта да гарантират безопасността и сигурността на персонала на мисията на ООН - ЮНИФИЛ и нейните сгради.

Съветът за сигурност изрази също дълбоко безпокойство относно цивилните жертви и разрушаването на цивилна инфраструктура.

В декларацията се призовават всички страни в конфликта в Ливан да зачитат нормите на международното хуманитарно право.

Съветът за сигурност също така призова за пълно изпълнение на Резолюция 1701 и призна „нуждата от по-нататъшни практически мерки за постигане на тази цел“.

Британският външен министър Дейвид Лами и ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел са се срещнали и са осъдили атаките на Иран срещу Израел и доставките на ирански балистични ракети на Русия за войната ѝ в Украйна, заяви вчера британското външно министерство, цитирано от Ройтерс и БТА.

Двамата дипломати са се срещнали преди заседанието на Съвета за външни работи на Европейския съюз, посочи министерството и добави, че те остават ангажирани с налагане на санкции срещу Иран заради атаките му срещу Израел.

Израелските сухопътни войски са открили подземен комплекс на „Хизбула“ в Южен Ливан, завиха вчера израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ), цитирани от ДПА и БТА.

Те твърдят, че подземното съоръжение е служило за команден център на елитните сили „Ар Радуан“ на ливанската милиция и в него са били складирани оръжия, боеприпаси и мотоциклети.

Израелската армия публикува видеозапис, на който се виждат спални, кухня и санитарни помещения в комплекса.

ЦАХАЛ заявиха, че подземният комплекс е бил проектиран така, че отрядите „Ар Радуан“ да могат да пристигат, да се екипират и след това да навлизат в израелска територия пеша или с мотоциклети. Според израелските военни обектът се намира под цивилна зона в Южен Ливан.

ДПА не може да провери тази информация по независим път.

Когато подземният обект е бил открит, войниците са се сблъскали с боец на „Ар Радуан“, който се е барикадирал там, се казва в доклада на армията. Израелските сили са го убили.

Поставете оценка:
Оценка 2 от 1 гласа.

Свързани новини