Отидете към основна версия

1 908 13

Хизбула обяви нова фаза в конфронтацията си с Израел

  • израел-
  • хизбула-
  • конфликт-
  • убити

55 израелски войници са убити в конфликта между шиитската организация и Тел Авив от началото на октомври

Снимка: YouTube

Шиитската организация Хизбула обяви нова фаза в конфронтацията си с Израел, съобщи Telegram каналът ѝ.

Отбелязва се, че организацията „е навлязла в нов и ескалиращ етап на конфронтация с израелския враг, което ще стане ясно в следващите дни“.

По-рано в своето комюнике движението съобщи, че от началото на октомври, по време на сблъсъци в Ливан, шиитски бойци са убили най-малко 55 израелски войници и офицери, ранени са повече от 500, унищожени са 20 танка Merkava, няколко бронирани машини и бронетранспортьори, свалени са два дрона Hermez 450. В съобщението също се споменава, че „неколкостотин изтребители на съпротивата са готови да отблъснат мащабно нахлуване на вражески сили“.

„Врагът е съсредоточил 5 дивизии, повече от 70 хиляди военнослужещи, стотици танкове и военна техника в района на ливанско-израелската граница“, се отбелязва в текста.

Според движението в момента се водят боеве в седем сектора на фронта близо до селата Аит ал-Шааб, Блида, Маркаба, Раб-Талиатин, Рамия, Ел-Кузах и Ел-Едейса. Бойците от съпротивата „действат според предварително разработен план, примамват врага в засада и стрелят по движещи се колони“. Само в четвъртък вражеските сили загубиха 10 войници убити и над 150 ранени, 9 танка и 4 военни булдозера бяха унищожени.

Ислямската съпротива предупреждава, че нейната ръка е в състояние да достигне навсякъде в израелска територия и военните ѝ действия „няма да се ограничават до ракетни удари и атаки с дронове“.

На 23 септември Израел започна операция „Стрелите на севера“ срещу силите на Хизбула в Ливан, по време на която нанася масирани удари по военни цели на движението. Заявената цел е да се създадат безопасни условия в северните гранични райони на еврейската държава, така че десетки хиляди жители да могат да се върнат там. В резултат на един от израелските удари на 27 септември генералният секретар на Хизбула Хасан Насрула беше убит в Бейрут. В нощта на 1 октомври израелската армия обяви сухопътна операция в граничните райони на Южен Ливан.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 11 гласа.

Свързани новини