Отидете към основна версия

600 22

Урсула фон дер Лайен ще посети Западните Балкани следващата седмица

  • урсула фон дер лaйен-
  • западни балкани-
  • посети

Председателят на Европейската комисия ще проведе срещи с ключови лидери в региона

Снимкa: БГНЕС

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще посети следващата седмица страните от Западните Балкани, съобщи говорител на институцията. В сряда и четвъртък тя ще бъде в Албания, където ще се срещне с президента Байрам Бегай и премиера Еди Рама. Тя също ще произнесе слово в местната структура на Колежа на Европа, цитирано от БТА.

На четвъртък Фон дер Лайен ще продължи пътуването си със срещи в Северна Македония с президента Гордана Силяновска и премиера Християн Мицкоски, след което ще се отправи към Босна и Херцеговина. В петък в Сараево тя ще разговаря с председателството на страната и с председателя на Съвета на министрите Боряна Крищо. В същия ден Фон дер Лайен ще пристигне в Сърбия за срещи с президента Александър Вучич и премиера Милош Вучевич.

В събота председателят на ЕК ще бъде в Косово, където ще разговаря с президента Вьоса Османи и премиера Албин Курти, а след това ще се отправи към Черна гора за срещи с президента Яков Милатович и премиера Милойко Спаич.

Очаква се в края на октомври ЕК да представи годишните доклади за напредъка на страните, кандидатстващи за присъединяване към ЕС. По-рано този месец ЕС и Албания започнаха по същество присъединителните преговори, а еврокомисарят по разширяването Оливер Вархей изрази очакване те да завършат в близките пет години.

Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 11 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: