Отидете към основна версия

1 548 33

Нов коридор за военна мобилност се създава между България, Румъния и Турция

  • румъния-
  • българия-
  • нато-
  • коридор-
  • турция-
  • балкани-
  • черно море

НАТО засилва своите способности за възпиране и бързо реагиране, за да се справи ефективно с всяка заплаха за сигурността

Снимка: БГНЕС/ EPA

Министърът на националната отбрана на Румъния Анджел Тълвар подписа писмо за намерение за създаване на коридор за военна мобилност между Румъния, България и Турция в четвъртък в кулоарите на срещата на НАТО в Брюксел, предаде за БТА агенция Аджерпрес.

Според прессъобщение на Министерството на националната отбрана, публикувано на уебсайта на институцията, тази инициатива има за цел да подобри свързаността и способността за бързо реагиране в региона, като осигури съществена подкрепа към усилията на НАТО за гарантиране на сигурността в региона на Черно море.

В контекста на все по-сложната глобална ситуация със сигурността е установена спешна нужда от рационализиране и хармонизиране на логистичните процеси, необходими за ефективното разполагане на въоръжените сили в региона, посочва цитираният източник.

Писмото за намерение има за цел да създаде координирана мрежа от основни маршрути за доставки между трите страни, за да се осигури бързо и сигурно транспортиране на войски, оборудване и военни материали.

„Военната мобилност е от решаващо значение за гарантиране както на непрекъснатото изпълнение на нашите мисии, така и за поддържането на стабилността и сигурността в региона. Сътрудничеството между Румъния, България и Турция демонстрира нашия ангажимент за подкрепа на колективната отбрана и за принос към глобалната сигурност“, каза министърът Анджел Тълвар, цитиран в прессъобщението.

НАТО засилва своите способности за възпиране и бързо реагиране, за да се справи ефективно с всяка заплаха за сигурността. Подобряването на логистичната инфраструктура, хармонизирането на законодателната рамка, оптимизирането на коридорите за мобилност и осигуряването на устойчива верига за доставки укрепва способността за разполагане и поддържане на разположените сили на терен. Тези мерки са от съществено значение за поддържане на сигурността на съюзническата територия, както и за бързо и координирано реагиране на възникващи предизвикателства в региона. Военната мобилност е важен спомагателен фактор за взаимосвързаността на регионалните транспортни инфраструктурни мрежи, посочва Министерството на националната отбрана.

„Военната мобилност е водещ проект на сътрудничеството между НАТО и ЕС и съществен елемент за надеждно възпиране и отбранителна позиция в Черноморския регион“, каза министър Тълвар.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 14 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: