8 Октомври, 2024 15:16 1 600 110

Конституционният съд на Румъния забрани участие в изборите на „любимия политик на Русия“

  • румъния-
  • диана шошоака-
  • избори-
  • русия-
  • ес

Правото да бъдеш избиран не е абсолютно право и може да подлежи на определени ограничения, посочи съдът

Конституционният съд на Румъния забрани участие в изборите на „любимия политик на Русия“ - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Противоречивата румънска евродепутатка Диана Шошоака не бе допусната до участие в президентските избори в Румъния в края на годината след решение на Конституционния съд, пише БТА в своя обзор.

В мотивите на съда, които бяха публикувани късно снощи, се посочва, че регистрацията на кандидатурата на Шошоака нарушава някои условия за допустимост, свързани с „ценностите на демокрацията, на правовата държава и на зачитането на Конституцията“. Съдът отчита, че кандидатката Шошоака поставя под въпрос членството на Румъния в ЕС и НАТО, съобщават румънските медии.

Правото да бъдеш избиран не е абсолютно право и може да подлежи на определени ограничения, които произтичат от демократичната визия на Конституцията, мотивира се Конституционният съд. Би било недопустимо и в противоречие със същността на демократичния процес кандидатът да не отговаря на тези условия изначално и въпреки това да участва в изборите и, ако ги спечели, да положи официална клетва за вярност, отбелязва съдът.

Всеизвестен факт е, че постоянният дискурс на г-жа Диана Йованович Шошоака е подстрекателство към промяна на демократичните устои на държавата и нарушаване на конституционния ред, се посочва още в решението, цитирано от Диджи 24.

„Любимият румънски политик на Русия“. Коя е Диана Шошоака?

Диана Йованович Шошоака е родена на 13 ноември 1975 г. в Букурещ. По професия е адвокат. Тя стана популярна по време на пандемията от КОВИД-19 с послания във Фейсбук против ограничителните мерки. Партията, от чиито листи Шошоака влезе в румънския парламент за първи път през 2020 г. – Алианс за обединение на румънците (AUR), организира десетки митинги срещу противоепидемичните мерки, ваксинацията и носенето на предпазни маски.

През 2021 г. Диана Шошоака бе изключена от парламентарната група на AUR заради това, че не следва стратегията на партията и остана в парламента като независима.

През декември 2021 г. Шошоака придоби известност и извън границите на Румъния, особено в Италия, след като италианският телевизионен канал Rai 1 я обвини в отвличане на журналистката Лучия Горачи по време на интервю на тема коронавирусната пандемия. Случаят с журналистката е изпълнен с противоречиви твърдения на участниците в него, но е факт това, че италианката бе арестувана по обвинения в кражба и посегателство, отправени от Шошоака. В крайна сметка репортерката бе освободена след намесата на италианското посолство в Румъния.

В румънските медии Шошоака често е критикувана за връзките си с Русия. Според руската медия „Спутник“ Диана Шошоака е „политикът на 2021 г. в Румъния“.

През март 2022 г., в разгара на руската инвазия в Украйна, Шошоака и още трима народни представители се срещнаха с руския посланик в Букурещ Валерий Кузмин, за да обсъдят "позицията на неутралитет на Румъния" във военния конфликт. Групата румънски народни представители не са имали одобрение от ръководството на парламента за подобна инициатива, отбелязаха тогава румънските медии. Шошоака е чест гост на руското посолство в Букурещ.

През март 2023 г. Шошоака внесе в парламента законопроект, който предвижда денонсиране на Договора за добросъседство и сътрудничество между Румъния и Украйна, ратифициран със закон през 1997 г., и анексиране на територии в Украйна, които са принадлежали на Румъния в периода между двете световни войни.

След изключването си от AUR Шошоака се присъедини към новата националистическа партия SOS Romania, а след това стана неин лидер. На изборите за Европейски парламент през юни т.г бе избрана за евродепутат.

„Тайфунът“ Шошоака връхлетя и Европейския парламент

Крайнодясната евродепутатка бе изгонена от пленарната зала на Европейския парламент в Страсбург на 18 юли, след като нададе обидни възгласи по време на дебат след реч на председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

"Това е третият път, в който правите това. Моля депутатката да бъде изведена от залата“, разпореди тогава председателката на Европейския парламент Роберта Мецола след неколкократно нарушаване на реда в залата. Малко по-рано, по време на речта на Фон дер Лайен, Шошоака привлече вниманието към себе си, като размаха намордник и го постави пред устата си – нещо, което е правила няколко пъти и в парламента на Румъния.

Днес румънският евродепутат Зигфрид Мурешан съобщи във Фейсбук, че председателката на ЕП Роберта Мецола е наказала Шошоака за изявата ѝ през юли с отстраняване от участие в пленарната сесия на Европарламента за период от седем дни и съответно лишаване от възнаграждението за евродепутат за този период.

Контестации срещу кандидатурата

Срещу кандидатурата на Шошоака за президент на Румъния са подадени две контестации, информира Диджи 24. В едната Амалия Белантони, която е бивша съпартийка на Шошоака, изразява съмнение във валидността на подписите, събрани в подкрепа на кандидатурата, а също така критикува изявления на румънската евродепутатка, направени в руското посолство в Букурещ, според които „Румъния не е правова държава“ и „в Румъния е установена диктатура“. Амалия Белантони е посочила в контестацията си и това, че Диана Шошоака е отправяла заплахи за националната сигурност, внушавайки, че може да предостави информация от естество, което да дестабилизира НАТО и ЕС.

Подателката на контестацията посочва още, че Шошоака допринася за разпространението на руска пропаганда в Румъния, настоява страната да заеме позиция на неутралитет и да анексира украински територии. Амалия Белантони обръща също внимание на агресивното поведение на Шошоака, която си позволява да отправя смъртни заплахи към хора, с които разговаря.

Във втората контестация срещу кандидатурата на Шошоака, подателят Михай Георге Урса също дава примери за „антидемократичното“ поведение на кандидатката, като отбелязва и „приятелството“ ѝ с Русия, както и антисемитското ѝ отношение и подкрепа за легионерското движение в Румъния между двете световни войни, посочва Диджи 24.

Реакцията на Шошоака

“Решението на Конституционния съд е пълна узурпация на правосъдието и убийство на румънската нация. Тайфунът Диана Шошока не може да бъде спрян освен чрез беззаконие”, написа румънската евродепутатка в официалния си профил в социалната мрежа Фейсбук, след като в събота (5 октомври) Конституционният съд обяви, че отхвърля кандидатурата ѝ за президент.

След решението на съда председателката на "SOS Румъния" се включи на живо в Ютюб канала на свой партиен колега, пропагандирайки "Легионерското движение" - румънска крайнодясна и фашистка организация от междувоенния период. Диджи 24 посочва, че Шошоака е отдала почит на лидера на "Легионерското движение" Корнелиу Зеля Кодряну и е отправила антисемитски призиви.

"От този момент се свърши с Румъния, не съществува вече държава, няма нищо. Не мога да кажа друго освен: Да живее Легионът и Капитанът (така са наричали Корнелиу Зеля Кодряну - бел. ред.), които бяха убити от същата еврейска власт, която действа и сега. Срам за всички", са част от думите на Шошоака по време на почти шестчасовото ѝ включване на живо.

"Не е нормално да дойдеш ти, Израел, и вие, евреите, и да налагате историята на евреите. Какво, ние да не сме евреи, че да учим вашата история? Вървете си у вас, в Израел, това не е вашата страна", казва още Шошоака.

Румънското законодателство забранява пропаганда в полза на лица, виновни за геноцид или военни престъпления, както и на фашистки, легионерски или ксенофобски идеи, концепции и доктрини. Подобни действия се наказват със затвор от три месеца до три години и забрана на някои права, напомнят румънските медии.

Диджи 24 отбелязва, че някои от привържениците на Шошоака са носели пръстени с нацистка свастика при внасянето на кандидатурата ѝ за участие в президентските избори на 3 октомври.

Главната прокуратура се самосезира вчера във връзка с антисемитските изявления на Шошоака и изразената подкрепа за бившия легионерски лидер Корнелиу Зеля Кодряну, информират още румънските медии.

Диана Шошоака окачестви също така решението на Конституционния съд като „нацистко“ и „сталинистко“ и коментира, че съдиите са я превърнали в „национален герой-мъченик“, информира Диджи 24. Евродепутатката се оплака снощи и в Европейския парламент, като заяви, че са анулирали кандидатурата ѝ за президент на Румъния, защото се е борила срещу „намордниците“ по време на пандемията. Шошоака заяви пред евродепутатите, че кандидатурата ѝ за президент е била анулирана при положение, че „реалните социологически допитвания я поставяли на първо място“.

Според социологическите анкети за президентските избори в Румъния, публикувани до момента, Шошоака е класирана в повечето случаи на пето място.

Къде ще отидат гласовете за Шошоака?

Остава обаче един ключов въпрос: към кой кандидат ще се насочат гласовете за лидерката на SOS Румъния. Нейният електорат наброява най-малко 500 000 души, което бе потвърдено на европейските избори през юни, отбелязва Диджи 24.

Според румънски анализатори гласовете за Шошоака може да се насочат към лидера на другата популярна националистическа партия Алианс за обединение на румънците Джордже Симион и да го доведат до втори тур на 8 декември (първият тур на президентските избори е на 24 ноември).

Този сценарий превръща премиера Марчел Чолаку във фаворит за президентския пост, тъй като евентуалното класиране на националиста Симион на втори тур ще доведе до повторение на президентския финал от 2000 г. между Йон Илиеску и друг националист – Вадим Тудор, лидер на партията „Велика Румъния“, който бе спечелен тогава от Илиеску, отбелязва Диджи 24 в анализ.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Атлантически нацизъм

    54 23 Отговор
    В действие. Никаква демокрация

    Коментиран от #104

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Конституционният съд на Румъния

    49 22 Отговор
    е позор.....
  • 4 Мммммм

    36 52 Отговор
    И у нас руския шпионин коцето не трябва да бъде допускан до избори, а да бъде съден за човек който заплашва националната сигурност на България.

    Коментиран от #101

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Хахаха

    47 18 Отговор
    И на това му се вика дермокрация. Хахаха

    Коментиран от #26

  • 7 Съдията Дред

    40 13 Отговор
    От една страна, тая е върла националистка с твърди анти български изказвания, но от друга - да отстраниш кандидат, който е против членството в ЕС и НАТО е цинизъм, все пак това са организации , от които може да се излиза.
  • 8 Ако това са ценностите на ЕС и ЕК

    42 14 Отговор
    Плюят аз на тази нацистка тоталитарна и антидемократична сбирщина

    Коментиран от #36

  • 9 Никола

    38 11 Отговор
    Европейски ценности и демокрация! Неудобните и независимите вън!

    Коментиран от #21, #34, #40

  • 10 ⚜️Лопата с чип⚜️

    16 13 Отговор
    Мамалигите са фашисти!! Не си за НАТО , не участваш в избори! Добре ли е? А?
  • 11 ...

    24 7 Отговор
    Демокрация...кво беше тва
  • 12 Вашето мнение

    39 10 Отговор
    Най-после станаха ясни евроатлантическите ценности, за които ни продъниха главите 30 и косур години. В цивилизования запад можеш да бъдеш розов фашага, третополов и корумпе, но не и нормално човешко същество.

    Коментиран от #15

  • 13 Хахахаха

    13 8 Отговор
    А къде са руските кандидати които бяха против войната? Те бяха ли допуснати?
  • 14 Възрожденец

    22 24 Отговор
    За това в Румъния ни задминаха в пъти и там се надпреварват да инвестират от цел свят -НЕ търпят някакви купени BATEHKИ да им се бъркат в живота, Всички национални предатели бяха осъдени или натирени.
  • 15 Хахахаха

    17 17 Отговор

    До коментар #12 от "Вашето мнение":

    А какви са руските ценности? Бяха ли допуснати кандидатите против войната до изборите в раша? Не, нали?

    Коментиран от #23, #39

  • 16 Шошонка

    12 18 Отговор
    Е румънското Израждане, техните национални предатели
  • 17 Радев и Борисив са руски еничари

    12 17 Отговор
    А пък ние си изпрахме руски резидент за Президент.

    Коментиран от #91

  • 18 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    13 2 Отговор
    2024 ми е ....."1984" ‼️
  • 19 Рано или късно

    7 9 Отговор
    Румъния ще анексира територии в Украйна, които са принадлежали на Румъния в периода между двете световни войни......Неминуемо е

    Коментиран от #27, #35

  • 20 УжасТ

    12 15 Отговор
    Всички ли пyтинисти са такива пpoтивни ?
    Тая е по пpoтивна от цомчо мекото, даже и от тошко африкански ... даже и от Пеевски
  • 21 Дика

    7 2 Отговор

    До коментар #9 от "Никола":

    Мда, голяма независимост.
  • 22 БРАВО!

    9 15 Отговор
    Така се прави с рубладжийската иzмет!
  • 23 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    13 4 Отговор

    До коментар #15 от "Хахахаха":

    Браво, Пич‼️
    Току що сам доказа , че в Русия е като в ЕС‼️
    Ама там е диктатура, а тук демокрация🥸

    Коментиран от #41

  • 24 Завърнал се

    8 13 Отговор
    А наште боклуци кога ще ги шкартира КС?
  • 25 Сандо

    17 4 Отговор
    Демокрацията завладя Румъния.Заедно с американските войски и бази.
  • 26 Тцъ...

    10 12 Отговор

    До коментар #6 от "Хахаха":

    Демокрация не значи произвол, а спазване на конкретни правила. Който не му харесва може да напусне, на никого няма да липсва!
  • 27 Копей,

    6 4 Отговор

    До коментар #19 от "Рано или късно":

    Смени опората!Пак се излагаш!Като кифладжия!Без кифли!
  • 28 Браво

    9 12 Отговор
    Всички знаем как постъпиха с диктатора Чаушеску и елиминираха комунистите от властта. Затова и са сто години пред нас. У нас все още цялата власт и целия бизнес е в ръцете на комунистите. Ще има още много да дишаме прахта на румънците

    Коментиран от #66

  • 29 брЯ

    13 4 Отговор
    май евро-атлантическите ценности и демокрацията се оказаха див комунизъм... хахаха най-накрая ще се гласува само за един кандидат, посочен от Сорос... малко, като едно време - дежа вю
  • 30 До последният кретен в

    10 8 Отговор
    Конституционният съд на Румъния са бивши кадри на соросоидни НПО-та ! Неоспорим гнусен факт
  • 31 След Гърция и Румъния.

    8 7 Отговор
    У нас кога ще играе метлата и гегата?
  • 32 Демократ

    11 14 Отговор
    Така се прави, когато се нарушава Конституцията и законите на държавата. Ние си имаме цяла кремълска профашистка партия в парламента, която позори името свято за всеки патриот Възраждане, призовава към насилие,злоба,омраза,иска да върне комунистическите концентрационни лагери и разделя обществото и никакъв съд и прокуратура не се произнасят даже ни заплашват социолозите, че може да управляват България. Кога ще ги стигнем румънците? БОЖЕ, ОПАЗИ БЪЛГАРИЯ!

    Коментиран от #42, #52

  • 33 хихи

    8 3 Отговор
    ВСяка крива линия успоредна на Априлската е права-----
    Тодор Живков..

    Всяка крива линия успоредна на "Демократичната" е права...
  • 34 Хахахаха

    5 10 Отговор

    До коментар #9 от "Никола":

    Тез копейки ще ме уморят, като започнат да пишат за независимост, когато изберат проруски партии! Хахахаха. Сме шиии тук не става въпрос за независимост, а от кого да си зависим. По-добре е да си зависим от Европа от колкото да си зависим от раша. За независимост, не става въпрос тук, на никой не му трябва вашата независимост.

    Коментиран от #62

  • 35 Хе хе

    0 5 Отговор

    До коментар #19 от "Рано или късно":

    Вчера една копейка беше писал, че Израел, онзи ден, че Полша, разберете се най-накрая хе хе хе
  • 36 Tётя Myтpoфaнoвa

    5 6 Отговор

    До коментар #8 от "Ако това са ценностите на ЕС и ЕК":

    Няма нужда да плюеш, а да дойдеш до посоль и да подпишеш няколко документа. Доведи и децата си.
  • 37 Ташев

    8 1 Отговор
    Фашистите взеха да дават накъсо!
  • 38 ЩОМ ВЛЕЗЕ ПОЛИТИКАТА

    9 2 Отговор
    В ПРАВОТО , Е БИ Я У ДЕМОКРАЦИЯТА...........
  • 39 Сандо

    11 3 Отговор

    До коментар #15 от "Хахахаха":

    Ако много се интересуват руските ценности иди в сайта "Скандално" и там ще намериш материал,в който са описани.Материалът е за наплива на хора,желаещи да емигрират в Русия от западните страни заради евроатлантическите ценности,които явно са ти особено скъпи я на сърцето,я на някоя друга телесна част.
  • 40 Ангел

    4 6 Отговор

    До коментар #9 от "Никола":

    зависимите от и удобните на ръсия вън
  • 41 Тцъ...

    4 12 Отговор

    До коментар #23 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    ?Не знам дали съм повторил, но пак ще потретя! Който не му харесва може да напусне, на никого няма да липсва!

    Коментиран от #98

  • 42 хихи

    11 3 Отговор

    До коментар #32 от "Демократ":

    На Калпав Демократ Вълната Му пречи
    и под Вълна разбирай(руското влияние)

    Едно време така на СОЦИАЛИЗЪМА му пречеше Гришата кишата и международното положение
  • 43 И в Руманеще демокрация йок!

    15 7 Отговор
    Румънците и те горките се гърчат под ботуша на е!. Диана Шошоака е румънската Жана Дарк!
  • 44 Хасковски каунь

    2 3 Отговор
    Др. Вишински - Момалигов.
  • 45 Голяма демокрация

    15 2 Отговор
    Няма що.... Така било казало посолството.....така решили идиотите в КС...
    . Пълна атлантическа гнус
  • 46 Гост

    3 11 Отговор
    Задминаха ни с триста. Ама ние тука си ги отглеждаме внимателно такива отпадъци като тая помиташка. И навремето нямаше разстрели, ами присвояване на активи от страна на БКП/ДС, та и до днес.
  • 47 Бен Вафлек

    5 9 Отговор
    Хахаха, поредеш шут за рашисткия режим.
  • 48 долу ЕС

    14 0 Отговор
    тази демокрация си е жив фашизъм! дали ще бъдеш избран, гласуват хората не КС! как може да е мотив че си против нато и ес? тези съюзи да не са вечни, да не са божии заповеди? В Румъния не е имало референдум за нато и ес! как може да не те допускат с този мотив! ЕС си жив фашизъм и комунизъм

    Коментиран от #53

  • 49 Българин

    8 2 Отговор
    Така или иначе, фашиската сбирщина романия ще бъде унищожена, а нейната територия ще бъде включена в православната Империя от Владивосток до Адриатика!

    Коментиран от #57

  • 50 Червен кхмер

    5 11 Отговор
    Браво!!! А кога нашите малинки, кАпейки и Израждане и вся остальная св.....ч????
  • 51 Ротшилд

    2 4 Отговор
    Сега без антисемитизъм и омраза, гои!
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Костадин Костадинов

    1 6 Отговор

    До коментар #48 от "долу ЕС":

    Имаш доста ограничено мислене
  • 54 Мхм

    8 1 Отговор
    Така е при комунизма. Язък за прехода! Нищо не се е променило
  • 55 Чочо

    9 1 Отговор
    Дааааа.....демокрация,
    ама НЕ!!!!!!
    Типично "авторитарно" пост социалистическо решение😀
    Когато ме си с нас,си против нас.
    Демокрация=Комунизъм.
  • 56 Бен Вафлек

    6 11 Отговор
    Българският КС трябва да вземе подобно решение за взраждане

    Коментиран от #63

  • 57 бОлгарин

    4 7 Отговор

    До коментар #49 от "Българин":

    Не бе Владивосток ще си го вземе Китай, а за крепостните московията и мъртвите сибирски полета.
  • 58 Ще има застреляни

    6 1 Отговор
    скоро КС
  • 59 Истината1

    3 4 Отговор
    Румънската копейка , нашия е по наяден .
  • 60 Сарказъм

    4 2 Отговор
    Много правилно решение, нямаш право да участваш в избори ако не предлагаш още от същото!
  • 61 Оказва се че Русия

    5 9 Отговор
    Е 1000 ПЪТИ ПО ДЕМОКРАТИЧНА ОТ ЕС

    Коментиран от #67

  • 62 Чочо

    4 1 Отговор

    До коментар #34 от "Хахахаха":

    Защо,пък въобще трябва да си зависим от някого или от нещо?

    Коментиран от #64, #81

  • 63 Костадин Костадинов

    1 5 Отговор

    До коментар #56 от "Бен Вафлек":

    ЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ,от де ши кръдъ!!!???
  • 64 Костадин Костадинов

    1 4 Отговор

    До коментар #62 от "Чочо":

    Много добър въпрос ,но на практика няма как да се осъществи ,защото на планетата никога не е имало независима държа.
  • 65 Само тоталитарно нищожество

    7 1 Отговор
    БИ ПОДКРЕПИЛ ПОДОБНО НЕЩО
  • 66 Град Козлодуй

    5 6 Отговор

    До коментар #28 от "Браво":

    Ние сме с робско мислене, затова предпочитаме да сме под казашки ботуш и да но държат като затворници в собствената ни страна. Бяхме затворници в собствената ни страна по време на тоталитаризма

    Коментиран от #69

  • 67 Костадин Костадинов

    1 4 Отговор

    До коментар #61 от "Оказва се че Русия":

    Вкарването в затвор и убийства за несъгласие с властта може би някакъв вид демокрация ,не знам.

    Коментиран от #83

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Костадин Костадинов

    3 3 Отговор

    До коментар #66 от "Град Козлодуй":

    Точно, ама русуфилякъ няа го разбере
  • 70 Е така е

    3 2 Отговор
    Диана Шошоака не е като нашият Пеевски.... убава
  • 71 Шерлок Холмс

    6 5 Отговор
    В тоя сайт такава новина предизвиква пръски от слюнка по мониторите, пристъпи на аритмия и спонтанно роене на никове! Румънците за пореден път ни показаха как се прави! А ние за пореден път оставаме руското блато на Балканите. И не, това не предизвиква нито "братушкане" нито уважение от руска страна. Никой не уважава подлозите, особено - безплатните такива!
  • 72 дядото

    4 0 Отговор
    и аз току що се опитах в ком.68 да упражна свободата си на слово,но уви- такава няма
  • 73 НАРОДНА МЪДРОСТ........

    6 1 Отговор
    .БОЙ И ЕБ@Н НЕ СЕ ВРАЩАТ...................ПРЕЗ ВСВ ЦЯЛА АРМИЯ МАМА ЛИГА Е ДАЛА ФИРА ПРЕД СТАЛИНГРАД,.......ТА ЗАТОВА........

    Коментиран от #76, #78

  • 74 Факт

    5 1 Отговор
    Да не забравяме миналото. Румъния и Албания, бяха държави от Третия свят, защото неподържаха връзки със соц. лагера, а си играеха на комунистически божества. Единствено Тито - хърватина беше играч.България тогава процъфтяваше, докато тия се биеха за хлаб и колбаси! Сега видяха келепир от Запада и т.н
  • 75 Хмхмхмхмхм

    2 6 Отговор
    Мдааа, това е същата г-жа, която си поиска Добруджа /обратно/ още през 20 .10.2023 г. От трибуната на румънския парламент, тя е показала карта с призив на Румъния да ѝ бъдат върнати "заграбените територии".На картата ясно се е виждало, че в Румъния Добруджа (не само "Северна", но и "Южна") все още се разглежда като тяхна територия. Обаче това не спира защитниците на путинова русия, които са с бг документи за самоличност, да твърдят, че в ЕС нямало демокрация, нали така- какво тук значат законните международно признати държавни граници на някаква си България и незаконните претенции на една румънска профашистка политичка спрямо тях, важното е да се защитават квазиправата й, защото тя искала излизане на Румъния от ЕС и НАТО, нали така...

    Коментиран от #79, #105

  • 76 Костадин Костадинов

    1 4 Отговор

    До коментар #73 от "НАРОДНА МЪДРОСТ........":

    По скоро е урок за руското освобождение
  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Шерлок Холмс

    0 3 Отговор

    До коментар #73 от "НАРОДНА МЪДРОСТ........":

    Мъдростта на роба....!
  • 79 Костадин Костадинов

    3 2 Отговор

    До коментар #75 от "Хмхмхмхмхм":

    Това ако е вярно, лошо за русуфилякъ, защото той малко се явява продажен.

    Коментиран от #84

  • 80 М3 голд

    3 2 Отговор
    То вече не може да се очаква друго. Но явно има напрежение и ясен 500 хиляден електорат. И не й позволяват участие, защото се опълчила на псевдопандемията, правела срещи в руското посолство (нашите също - в това на САЩ), борела се срещу НАТО и ЕС ( Ами що не. Те вече не са същите). Там в Румъния има структура на САЩ - някакви орли, които пазят интересите и местните се съобразяват. Започва се и ако не е Тръмп, ще се повторят някои събития от преди100 години. Мое мнение.
  • 81 Хахахаха

    2 3 Отговор

    До коментар #62 от "Чочо":

    Защото няма независими държави, копейки! Даже и вражеските държави са зависими една от друга. Света е глобализиран и независими държави няма. Или те са много изостанали от останалия свят, това е. Все пак сме в 21 век, а не в 15 век, за да може държавите да бъдат независими.
  • 82 Атина Палада

    2 1 Отговор
    Така е при демокрациите.:)
    Господ хвърлил Ева на Адам и му казал- хайде ,избирай си жена:)))
  • 83 Ааааа, зависи !!!

    5 3 Отговор

    До коментар #67 от "Костадин Костадинов":

    Американската "демокрация" е да пуцаш по президенти нали? А израелската е да пуцаш по жени и деца ....
  • 84 Хмхмхмхмхм

    2 3 Отговор

    До коментар #79 от "Костадин Костадинов":

    Вярно е- вижте статиите
    1. Провокация от Румъния: Върнете ни Добруджа 20.10.2023 днес точка бГ
    2. Румънска сенаторка си поиска Добруджа "обратно" (СНИМКИ) 20 октомври 2023 актуално точка ком и т.н.

    Коментиран от #93

  • 85 Мъдрия Бухал

    4 2 Отговор
    Тая може да се гушне с Коце от Максуда и да заформят новия Цирк Балкански с голяма сапфирена Петолъчка на купула! Засега е безработна, а и Коце няма да има много работа след изборите! Могат да оформят представлението "От Москва с Любофффф" и да поканят за конферансие Митрофанова. Билети - в Президентството.
  • 86 жриц

    2 2 Отговор
    Каква шикалка е тая...
  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 !!!?

    10 3 Отговор
    И в българският Парламент има "Шошоака"...с намордник !!!?

  • 89 Без ЕС и НАТО сме задунайска губерния

    6 3 Отговор
    Европейските ценности, фиксирани в договора от Лисабон:
    „… зачитане на човешкото достойнство, на свободата, демокрацията, равенството, правовата държава, както и на зачитането на правата на човека, включително правата на лицата, които принадлежат към малцинства. Тези ценности са общи за държавите-членки в общество, чиито характеристики са плурализмът, недискриминацията, толерантността, справедливостта, солидарността и равенството между жените и мъжете“.

    Относно атлантизма и членството в НАТО:

    Всяка страна съюзник в Алианса подписва Рамковия документ на "Партньорство за Мир". По този начин партньорите се ангажират да:
    1. зачитат международното право, Хартата на ООН, Всеобщата декларация за правата на човека, Заключителния акт от Хелзинки и международните споразумения за разоръжаване и контрол над въоръженията;
    2. да се въздържат от заплаха или използване на сила срещу други държави;
    3. да разрешават спорове с мирни средства.”

    Коментиран от #110

  • 90 Да почват размириците в Румъния

    5 2 Отговор
    и после в Молдова и Великобритания .....в Марсилия и Барцелония
  • 91 много интересно

    2 0 Отговор

    До коментар #17 от "Радев и Борисив са руски еничари":

    урсулата и паси да са руснаци, да де да бяха, ама не са
  • 92 Стамболов

    3 4 Отговор
    Вън, руските боклуци, от политиката. Кога ще се случи това и с българските копейковци и предатели?
  • 93 Костадин Костадинов

    1 3 Отговор

    До коментар #84 от "Хмхмхмхмхм":

    Поздравления, това се нарича доказателства,а не ,,един го каза в тубата "! Добре е русуфилякъ да взима пример, какво означава доказателство , като например ,,механик" - русуфилякъ-лъжец!
  • 94 Я виж ти

    1 2 Отговор
    Поредната торба която е намерила начин как да се издържа с "честен" труд..иначе на тая баба и и дядо и са от Скопие и е румънка колкото аз съм румънец
  • 95 ЕС става все по гнусен

    5 4 Отговор
    и видимо нацистки. Русия е категорично по демократична държава и винаги е била

    Коментиран от #97

  • 96 Русофилчето

    4 3 Отговор
    Притеснен съм и ще се обадя на Митрофанова. Губим фронта в интернет и социалните мрежи. Какви ли не измислици съчиняваме, за да изкараме Зеленски фашист, а Путин освободител, но вече дори и най-глупавите и ограничени хора не се хващат. Нормалните и информираните хора стават заплашително и критично много. Истината е отрова за нашата пропаганда и я убива. Трябва да се вземат мерки, но честно казано не знам какви. Още повече тролове и още повече лъжи, може би. Друг изход не виждам, иначе губим войната на информационното поле. Путин с нами! Слава Расии!
  • 97 Хахахаха

    2 4 Отговор

    До коментар #95 от "ЕС става все по гнусен":

    Защо когато ЕС забранява на някога да век кандидатира, това е нацистко, а когато в раша се забранява на някого да се кандидатира, това е патриотично? Защо копейки?

    Коментиран от #99, #102

  • 98 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    0 0 Отговор

    До коментар #41 от "Тцъ...":

    Не знаеш дори какво си казал
    👏👏👏👏
  • 99 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    1 1 Отговор

    До коментар #97 от "Хахахаха":

    Защо ти не казваш , че това е едно и също нещо, а го третираш по два начина ‼️‼️‼️
  • 100 Яяяяяя

    1 1 Отговор
    Хахаха, демокрация в действие,
  • 101 Яяяяяя

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от "Мммммм":

    Прав сте, само Пеевски , една партия на избори и имаме пълна демокрация
  • 102 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    0 1 Отговор

    До коментар #97 от "Хахахаха":

    Хахохахо, виждам че ти е трудно‼️
    Не се мъчи да казваш , че бялото веднъж е бяло , а друг път черно 🤔

    Коментиран от #103

  • 103 Муфаса

    1 0 Отговор

    До коментар #102 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Направо ти се е О-шошоакала мисълта! Не ти се разбира!
  • 104 Шерлок Холмс

    2 3 Отговор

    До коментар #1 от "Атлантически нацизъм":

    Миличък, ако в руската Дума се появи такъв като Волгин, с обратен знак - т.е. разпалено да защити пред Путин идеите на ЕС, до пет дни ще се случи едно от следните събития, по твой избор: вариант 1 - ще се спъне и ще падне от 18 етаж, вариант 2 - ще изпие чай с Новичок и ще си иде "със здраве" или вариант 3 - ще се засели устойчиво в Неназована Колония отвъд Полярния кръг, където ще получи гръден удар /силен десен/! Това в Руссия демокрация називаетсья! Направо е срамота копеите да говорите за демокрация. Айде засрамете се накрая!

    Коментиран от #109

  • 105 Само питам

    1 1 Отговор

    До коментар #75 от "Хмхмхмхмхм":

    "Възраждане" смятат Добруджа за изконно българска,т.е. противоречат си с румънката .Следователно искането им за излизане на България от ЕС и НАТО е резонно.Подкрепяш ли го?
  • 106 може

    0 0 Отговор
    Еееее , ами то и през социализъмъ беше така , ..... любимите политици на Америка Англия Франция , въобще на запада , не ги пускаха на избори , ..... значи няма голяма разлика ?
  • 107 Абе тия демократи

    2 0 Отговор
    Са по зле от комунистите .
    Скоро и новини ще забранят да се гледат .
  • 108 Чичо Гошо

    1 0 Отговор
    Голям страх ги тресе ев. рог. ей. ците
    Новините в БГ медиите тъй наречени са позитивни, щом ревът толкова много нещата са добре.
  • 109 Да де, ама Русия е диктатура

    1 0 Отговор

    До коментар #104 от "Шерлок Холмс":

    затова не я давай за пример.
    Давай за пример европейските демокрации.
    Примерно акуперката е назначена а не избрана.
    Пан Зеленко не се яви на избори щото има шанса да ги загуби.
    Румънката не я пускат щото може сериозно да разбута сметките.
    На нас не ни разрешиха референдум за еврот щот не се знае какво ще стане.
    Така че айде улево, "демократе".
    Демокрация има само ако разрешат отгоре.
  • 110 Чичо Гошо

    0 0 Отговор

    До коментар #89 от "Без ЕС и НАТО сме задунайска губерния":

    АЛООО ти имаш ли нещо в главата или я носиш само за равновесие!
    Заради такива като теб България е на този хал.
Новини по държави: