Отидете към основна версия

996 33

Мъск: Победа на Харис ще доведе до затягане на медийната цензура

  • доналд тръмп-
  • илон мъск-
  • кампания-
  • сащ

Тръмп похвали технологиите на сподвижника си: Те са с десетилетие пред световната космическа индустрия

Снимка: YouTube

Победа на кандидата на демократите и настоящ вицепрезидент Камала Харис на президентските избори в САЩ през ноември може да доведе до сериозно затягане на медийната цензура в Съединените щати. Това мнение изрази в събота бизнесменът Илън Мъск на среща с избиратели в Пенсилвания в подкрепа на републиканския кандидат за президент Доналд Тръмп.

„Вярвам, че ще се сблъскаме със сериозна цензура, ако дойде режимът на Камала Харис“, каза Мъск. Полагат се големи усилия за установяване на цензура под предлог за борба с дезинформацията.“

"Мъск смята, че технологиите на компанията му са с десетилетие пред световната космическа индустрия, включително разработките на Китай, Русия и НАСА", заяви от своя страна Тръмп.

По време на събитието Тръмп разказа за разговора си с Мъск за контролираното кацане на ракетата носител Super Heavy, която позволява прототипът на космически кораб Starship да бъде изведен в орбита. „Попитах го дали някой би могъл да направи нещо подобно“, каза Тръмп, „Той каза, че никой не може да направи това, всички изостават с 10 години.“

На 13 октомври SpaceX за първи път успя да извърши контролирано връщане на Земята на ракетата носител Super Heavy. За около осем минути ракетата се спусна от надморска височина над 100 км и направи меко кацане на специална платформа Mechazilla, инсталирана на площадката на космодрума в Бока Чика (Тексас). Около 4 милиона души гледаха изстрелването на живо.

Според плановете на компанията-разработчик космическата система Starship ще бъде универсална и ще може да се използва в различни версии за пилотирани полети в ниска околоземна орбита, изстрелване на сателити и извършване на мисии до Луната и Марс, както и до по-далечни небесни тела. Предвижда се ускорителят за многократна употреба Super Heavy и Starship да направят вертикално кацане на Земята. Според настоящия проект общата височина на космическата система е 121 м (автомобил - 50 м, ускорител - 71 м), диаметър - 9 м, полезен товар - 100-150 тона.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 16 гласа.

Свързани новини