Отидете към основна версия

20 Октомври, 2024 20:48, обновена 20 Октомври, 2024 20:48 2 386 72

Войските на Тел Авив взривяват позиции на "Хизбула" в селища по границата

  • израел-
  • газа-
  • хамас

Израел обяви смъртта на свой полковник по време на боевете в Газа. Организацията за ислямско сътрудничество нарече израелските удари срещу град Бейт Лахия "позор за човечеството"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Израелската армия съобщи за смъртта на свой полковник в битки в ивицата Газа, предаде ТАСС.

Според пресслужбата загиналият е 41-годишният Ехсан Дакса, командир на 401-ва бронетанкова бригада. Той „падна в битка в северната част на Ивицата Газа“, се казва в съобщението.

В резултат на същия инцидент друг офицер от същата бригада е тежко ранен, съобщиха от армията. Той е евакуиран в болница за лечение; засега името, фамилията и рангът му не се разкриват.

Междувременно Организацията за ислямско сътрудничество (OIC) осъди израелските удари срещу град Бейт Лахия в северната част на ивицата Газа и нарече действията на израелските власти в палестинския анклав "позор за човечеството". Съответното изявление е публикувано на сайта на ОИС.

Израел взривява позиции на "Хизбула" в селища по границата, заяви израелският министър на отбраната Йоав Галант, цитиран от Франс прес и БТА.

"Не само побеждаваме врага, но и го унищожаваме във всички села по границата - места, които "Хизбула" искаше да използва като бази за нападения срещу Израел", заяви той по време на посещение на военнослужещи в Северен Израел, откъдето армията води офанзива срещу проиранското ислямистко движение в съседната страна.

Малко преди изявленията му официалната ливанска информационна агенция съобщи, че израелските военновъздушни сили са нанесли Ю14 последователни удара" в рамките на 15 минути по различни сектори на село Хиам, в Южен Ливан, припомня АФП.

"Нашата цел е да прочистим напълно този район (от инфраструктурата на "Хизбула"), за да могат хората в Северен Израел да се върнат по домовете си и да продължат живота си", подчерта Галант.

Най-малко 60 000 жители на граничния регион са разселени от ежедневните престрелки между Хизбула и израелската армия в продължение на повече от година.

"Имаме затворници от "Хизбула", които ни дават информация", отбеляза Галант, като увери, че движението "се разпада".

По-рано "Хизбула" обяви, че е изстреляла ракети по три военни бази в Северен Израел след десетки въздушни бомбардировки на израелската армия на ливанска територия. Според изявленията залповете са били насочени към три военни "бази", включително обект за "противовъздушна отбрана", разположени в северната част на Израел.

Според ливански източници от силите за сигурност Израел е унищожил напълно няколко селища в Южен Ливан, като е изравнил със земята домовете и джамиите, предаде ДПА. Унищожен е град Рамия, в близост до Бин Джбейл, в граничния район.

Засега няма официално потвърждение на тази информация.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 29 гласа.

Свързани новини