Отидете към основна версия

2 045 80

Израел представи условия за дипломатическо решение на конфликта в Ливан

  • израел-
  • ливан-
  • дипломатическо решение-
  • условия

САЩ са информирани за изискванията на Израел относно "Хизбула" и военни действия

Снимкa: БГНЕС

Израел е представил на САЩ миналата седмица списък с условията си за дипломатическо решение за край на военния конфликт в Ливан, съобщава Ройтерс, цитирайки информация от американския новинарски сайт "Аксиос", цитирано от БТА.

Израел изисква неговите Сили за отбрана (ЦАХАЛ) да получат разрешение за "активно присъствие", за да гарантират, че ливанската шиитска групировка "Хизбула" няма да се превъоръжи и да възстанови военната си инфраструктура близо до границата с Израел.

Друго условие е израелските военновъздушни сили да получат свобода за действия в ливанското въздушно пространство, продължава Ройтерс, цитирайки "Аксиос".

Американски представител е заявил, че е малко вероятно Ливан и международната общност да приемат условията на Израел. Белият дом и Държавният департамент на САЩ все още не са направили официални коментари.

Специалният пратеник на Белия дом, Амос Хохщайн – съветник на президента Джо Байдън, е на посещение в ливанската столица Бейрут днес, в опит да намери дипломатическо решение на конфликта, допълва Ройтерс.

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 17 гласа.

Свързани новини