Отидете към основна версия

514 7

Сръбският президент Вучич обсъди стабилността на Западните Балкани с представители на САЩ и ЕС

  • сърбия-
  • александър вучич-
  • западни балкани-
  • представители-
  • сащ-
  • европейски съюз

Вучич подчерта необходимостта от по-голяма американска подкрепа за регионалната сигурност и стабилност

Снимкa: БГНЕС

Сръбският президент Александър Вучич проведе среща с помощник-държавния секретар на САЩ по Европа и Евразия Джеймс О'Брайън и изпълнителната директорка на Европейската служба за външна дейност Анджелина Айххорст снощи. Вучич заяви, че е необходимо „заедно да търсим решения" за постигане на устойчива и трайна стабилност и просперитет на Западните Балкани, цитирано от БТА.

„Изразих готовност да търсим заедно решения за устойчивата стабилност на региона, както и надежда, че диалогът и регионалното сътрудничество ще продължат с подкрепата на САЩ и Европейския съюз“, написа Вучич в профила си в Instagram.

Президентът посочи, че обсъжданите теми включват политическите възможности в региона, актуалната ситуация в Косово и укрепването на сътрудничеството в различни сфери.

„Подчертах необходимостта от по-голям ангажимент на САЩ по въпроса с Косово, тъй като по-активното участие на САЩ може да допринесе за стабилността и сигурността в региона,“ добави Вучич.

Сърбия не признава обявената през 2008 г. независимост на Косово, но двете страни водят диалог за нормализиране на отношенията под егидата на ЕС.

„Потвърдих ангажимента на Сърбия към евроинтеграцията и необходимите реформи за засилване на сътрудничеството с ЕС, като подчертах, че целият регион се нуждае от стабилно и предвидимо бъдеще,“ завърши Вучич.

Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: