Отидете към основна версия

1 887 9

Израел удари бункер на „Хизбула“ с „десетки милиони долари“, евреи искат отново да се заселват в ивицата Газа

  • израел-
  • хизбула-
  • ливан

Байдън се безпокои от изтичането на информация за израелски удар по Иран, Франция се опасява от гражданска война в Ливан

Снимка: YouTube

Израелската армия заяви, че е ударила бункер на „Хизбула“, в който е имало „десетки милиони долари“, при офанзивата си в Ливан срещу финансовите интереси на ливанското ислямистко движение, предаде АФП, цитирана от БТА.

Израел, който от близо месец извършва бомбардировки срещу „Хизбула“ в Ливан, придружени от 30 септември от сухопътна офанзива за изтласкване на бойците на подкрепяната от Иран групировка далеч от границата си, иска да намали възможностите ѝ да финансира операциите си.

„Израелските военновъздушни сили нанесоха серия от прецизни удари срещу финансовите интереси на Хизбула“, заяви говорителят на армията контраадмирал Даниел Хагари на медиен брифинг.

„Една от приоритетните ни цели беше подземен сейф, съдържащ десетки милиони долари в брой и злато. Парите са били използвани за финансиране на нападенията на „Хизбула“ срещу Израел“, добави той и подчерта, че бункерът е бил „умишлено разположен под жилищна сграда“, без да уточнява къде точно се намира.

Израелският военен говорител каза, че шиитската милиция се финансира частично чрез фабрики в Турция, Сирия, Йемен и Ливан, предаде ДПА. „Хизбула“ е изградила фабрики в Сирия, Ливан, Йемен и Турция, които осигуряват приходи за терористичните ѝ операции“, заяви Хагари, без да предостави подробности за това кои фабрики са базирани в натовската държава Турция.

Двата основни източника на доходи за терористичните дейности на „Хизбула“ са преки вноски от Иран под формата на пари в брой и злато и гражданите на Ливан, каза Хагари.
„Хизбула“ печели пари от ливанските граждани, като им предлага финансови услуги чрез асоциацията „Ал Кард ал Хасан“, каза Хагари. Управляваната от Хизбула финансова институция по същество действа като банка, въпреки че не е регистрирана като такава. В неделя вечерта израелските военни бомбардираха клонове на финансовата институция.

Дясно настроени ултранационалистически израелци проведоха вчера митинг на границата между Израел и ивицата Газа, за да отправят призив еврейските заселници да подновят заселването си в палестинския анклав, предаде ДПА, цитирана от БТА.

На проявата под наслов "Завръщане в Газа" бяха поканени членове, делегати и министър от консервативната партия "Ликуд" на премиера Бенямин Нетаняху.

"Ако искаме, можем да подновим заселването в ивицата Газа", каза пред участниците в митинга ултранационалистическият израелски политик Итамар Бен-Гвир, министър на националната сигурност в кабинета на Нетаняху, съобщи в. "Таймс ъв Израел".

"Можем да направим и нещо друго - да насърчим емиграцията. Истината е, че това е най-етичното и най-правилното решение", заяви той, като в същото време настоя, че палестинците не трябва да бъдат принуждавани да напускат Газа.

Бен-Гвир и други ултранационалисти неведнъж са призовавали израелските заселници да се завърнат в ивицата Газа.

Говорител на "Ликуд" уточни, че събитието не е организирано от партията, а по-скоро е "местна инициатива".

Президентът на САЩ Джо Байдън е "дълбоко обезпокоен" по повод оповестяването на класифицирани документи за подготовката на Израел за евентуална ответна атака срещу Иран, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Говорителят на Съвета за национална сигурност към Белия дом Джон Кърби заяви днес, че американската администрация все още не е сигурна дали класифицираната информация, която стана публично достояние, е изтекла или е била хакната.

Кърби добави, че на този етап представителите на администрацията на САЩ не разполагат с никакви индикации дали "допълнителни документи като този няма да попаднат в публичното пространство". Той съобщи, че Пентагонът проучва въпроса.

"Ние сме силно разтревожени и президентът остава дълбоко обезпокоен за всяко изтичане на класифицирана информация в публичното пространство. Това не би трябвало да се случва и е неприемливо, когато се случи", каза говорителят на Съвета за национална сигурност към Белия дом.

Спиране на огъня в Ливан е "необходимост за нашата колективна сигурност", заяви френският министър на въоръжените сили Себастиан Льокорню, предаде АФП, цитирана от БТА.

В интервю за телевизия Ел Се И той изрази опасение, че има непосредствена опасност от избухване на гражданска война в тази страна.

Освен хуманитарните въпроси международната конференция за Ливан, насрочена за четвъртък в Париж, има за цел да предостави на ливанската армия ресурсите, от които се нуждае, за да "гарантира суверенитета на Ливан".

Израел от близо месец извършва бомбардировки срещу „Хизбула“ в Ливан, придружени от 30 септември от сухопътна офанзива за изтласкване на бойците на подкрепяната от Иран групировка далеч от границата си.

За френския министър „поредицата от тактически победи чрез неутрализирането на определен брой терористи - за което, за да бъдем съвсем ясни, няма да съжаляваме - не предлага очевидни и автоматични перспективи за сигурност за държавата Израел в средносрочен и дългосрочен план, това е сигурно“.

Поставете оценка:
Оценка 2 от 8 гласа.

Свързани новини