Отидете към основна версия

954 38

Първото по рода си: Великобритания и Германия подписват споразумение в областта на отбраната

  • германия-
  • великобритания-
  • областта на отбраната-
  • споразумение-
  • подписват

Новият пакт ще засили сътрудничеството между двете страни в областта на отбраната и ще укрепи източния фланг на НАТО на фона на руската инвазия в Украйна

Снимка: БГНЕС

Великобритания и Германия ще подпишат днес споразумение в областта на отбраната — първото по рода си между тези две европейски страни, които са сред най-големите разходващи за отбрана в Европа, предаде Ройтерс, цитирано от БТА.

Двете държави, членки на НАТО, заявиха, че пактът, известен като "Споразумението Тринити Хаус", ще засили тяхната способност да си сътрудничат и да провеждат учения на източния фланг на алианса, подобрявайки възпиращите мерки на фона на руската инвазия в Украйна.

"С въздушни, сухопътни и морски проекти, както и такива в киберпространството, ние съвместно ще увеличим отбранителните си способности, като по този начин ще укрепим европейския стълб в НАТО," заяви германският министър на отбраната Борис Писториус. Той добави, че войната в Украйна е показала, че "не бива да приемаме сигурността в Европа за даденост".

"За мен е особено важно да си сътрудничим още по-тясно, за да укрепим източния фланг на НАТО и да запълним критичните пропуски в способностите, например в областта на ударните оръжия с голям обсег," добави Писториус.

Съгласно споразумението двете страни ще работят заедно по разработването на нови оръжия с по-голям обхват и по-висока точност от настоящите системи с дълъг обсег, като ракетите "Сторм Шадоу", които Великобритания предоставя на Украйна.

Германия ще разполага периодично самолети в Шотландия, за да помогне в защитата на северната част на Атлантическия океан, съобщи Великобритания. Страните ще си сътрудничат в сферата на въоръжените превозни средства и сухопътните дронове, както и ще работят за оборудването на германските хеликоптери "Сий Кинг" — предоставени на Украйна — с модерни ракетни системи.

Компанията "Райнметал" също ще открие нов завод, създаващ 400 работни места, който ще бъде първият производител на артилерийски цеви във Великобритания за последното десетилетие.

Британският министър на отбраната Джон Хийли заяви, че споразумението е "знаков момент в отношенията ни с Германия и представлява значително укрепване на сигурността на Европа".

"То осигурява безпрецедентни нива на ново сътрудничество с германските въоръжени сили и индустрия, което носи ползи за нашата обща сигурност и просперитет, защитава общите ни ценности и укрепва отбранителната ни промишленост," добави Хийли.

Въпреки че споразумението е двустранно, то също така отбелязва, че Великобритания, Германия и Франция вече имат подобни отбранителни споразумения помежду си, което проправя пътя за бъдещо сътрудничество. През 2010 г. Великобритания подписа с Франция Договорите от "Ланкастър Хаус", а Германия и Франция подписаха Договора от Аахен, който влезе в сила през 2020 г. и обхваща сходни теми.

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 15 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: