Отидете към основна версия

1 575 18

Британският военен министър: Не сме готови да водим война

  • джон хийли-
  • великобритания-
  • война-
  • армия

Британската армия е в много по-лошо състояние от очакваното, заяви Джон Хийли

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Въоръжените сили на Обединеното кралство не са готови да водят война, призна министърът на отбраната Джон Хийли, допълвайки, че британската армия е в много по-лошо състояние от очакваното, след като лейбъристите наследиха консерваторите на власт, предаде БНР.

Говорейки за подкаста на „Политико“ Power Play 100 дни, откакто пое поста след идването на власт на лейбъристите, министърът на отбраната заяви, че британските военни са готови да провежда „отделни операции“, но когато става въпрос за участие в сериозна битка, те не са достатъчно подготвени, за да могат да спрат нахлуващ враг. Джон Хийли каза, че в основата на сегашното мислене на НАТО е как алиансът може да бъде „по-ефективен“ в осигуряването на възпиране срещу бъдеща агресия.

Хийли призна, че когато му била поверена ролята на министър на отбраната, той е открил, че състоянието на въоръжените сили е „много по-лошо с много по-дълбоки проблеми, отколкото си мислехме“. В коментар на думите на „Хийли“ вестник „Таймс“ пише, че е разбираемо, че висшите военни началници в Министерството на отбраната споделят неговото мнение, че ако въоръжените сили бъдат принудени да влязат в битка скоро, те могат да загубят тази битка. Още докато бяха на власт консерваторите, през февруари, депутатите от Комисията по отбрана заявиха, че въоръжените сили на Обединеното кралство няма да са готови за война с „висок интензитет“, освен ако недостигът на персонал и оборудване не бъде решен бързо.

Министерството на отбраната се нуждае от още милиарди паундове допълнително финансиране, ако министрите искат да избегнат „невероятно болезнени“ съкращения, според бивш правителствен източник. Военните обаче се опасяват, че лейбъристите няма да успеят да намерят път за увеличаване на разходите за отбрана до 2,5 процента от БВП в бюджета, който ще бъде представен следващата седмица.

Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 9 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: