Отидете към основна версия

422 2

В Узбекистан избират депутати за долната камара на парламента

  • узбекистан-
  • избори

Това са седмите парламентарни избори от обявяването на независимостта на страната

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Избори за долната камара на парламента се провеждат в Узбекистан, предаде РИА Новости. Избирателните секции ще бъдат отворени от 08:00 до 20:00 часа.

Само официално регистрирани партии могат да номинират кандидати за депутати, днес те са пет: Либерално-демократическата партия, Демократическата партия на народите, Демократическата партия "Национално възраждане", Социалдемократическата партия “Справедливост” и Екологичната партия. Те регистрираха 375 кандидати за едномандатни избирателни райони и 500 кандидати за партийни листи.

Програмите на всички партии подкрепят правителствения курс и са насочени към вътрешнополитически въпроси. В единния електронен избирателен списък са регистрирани около 20 милиона души. От тях има около два милиона извън страната, включително около милион в Русия.

За да бъдат изборите валидни, трябва да гласуват 33% от регистрираните избиратели.

Създадени са около 11 хиляди избирателни секции, 56 от които в 39 страни, включително седем в Русия.

Това са седмите парламентарни избори в Узбекистан от обявяването на независимостта на страната. През 2005 г. в републиката е сформиран двукамарен парламент. За първи път обаче депутатите ще бъдат избрани за нов петгодишен мандат по смесен мажоритарно-пропорционален модел: от 150 места в долната камара 75 депутати ще бъдат избрани в едномандатни избирателни райони, останалите 75 в единен избирателен район въз основа на гласове, подадени за политически партии. Кандидатите, получили най-много гласове, ще се считат за избрани в едномандатни избирателни райони; партиите трябва да получат най-малко 7% от гласовете.

Изборите ще бъдат проследени от почти 70 хиляди местни наблюдатели и около хиляда чужди от близо 20 различни организации
Сигурността на изборите ще бъде осигурена от служители на Националната гвардия, Министерството на вътрешните работи и Държавната охрана на Узбекистан. ЦИК обещава да публикува предварителните резултати в понеделник, 28 октомври.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.

Свързани новини