Отидете към основна версия

2 738 46

Сателитни снимки показват щети по два ирански секретни военни обекта

  • сателитни снимки-
  • сектертни-
  • иран

Те са нанесени в резултат на изралска атака

Израелските удари по Иран са нанесли щети по тайна военна база, разположена североизточно от Техеран, която според експерти в миналото е била свързана с някогашна иранска военна ядрена програма, както и по друга база, свързана с програмата за балистични ракети на Ислямската република, показва анализ на сателитни изображения, предаде Асошиейтед прес.

Повредени са някои от сградите във военна база „Парчин“, където Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) подозира, че в миналото Иран е провеждал изпитания на експлозиви, служещи за спусък на ядрен взрив. Иран дълго време настоява, че ядрената му програма е мирна, макар МААЕ, западните разузнавателни служби и други да казват, че Техеран е имал активна оръжейна програма до 2003 г., уточнява БТА.

Щети могат да се видят и в намиращата се наблизо военна база „Ходжир“, която според анализатори крие система от подземни тунели и обекти за производство на ракети.

Иранските въоръжени сили към момента не са признали за щети нито в „Ходжир“, нито в „Парчин“, макар и да заявиха, че израелските удари са довели до гибелта на четирима ирански войници, оператори на системи за противовъздушна отбрана.

Нито Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ), нито представителството на Иран в ООН са отговорили на молбата на Ройтерс за коментар.

Остава неясно колко общо обекти са били цел на израелската атака. Към момента няма изображения на щети, които да са публикувани от иранските въоръжени сили.

Иранските официални лица са идентифицирали засегнати райони в провинциите Илам, Хузестан и Техеран. Изгорели полета можеха да се видят на сателитни изображения на компанията „Планет Лабс“ около обект за добив на природен в провинция Илам, въпреки че не е ясно дали това е свързано с атаката.

На изображенията на „Планет Лабс“ на „Парчин“, разположен на около 40 км югоизточно от Техеран, може да се види една напълно разрушена сграда, докато други изглеждаха повредени при атаката.

На сателитните изображения на „Ходжир“, на около 20 км от центъра на Техеран, може да се видят щети на най-малко две конструкции.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 30 гласа.

Свързани новини