Отидете към основна версия

27 Октомври, 2024 19:54, обновена 27 Октомври, 2024 19:54 1 846 47

Унгарският премиер Виктор Орбан пристига в Тбилиси ВИДЕО

  • грузия-
  • избори-
  • парламент-
  • виктор орбан

Управляващите от "Грузинска мечта" получават 53,92% от гласовете на парламентарните избори

Снимка: YouTube

Централната избирателна комисия на Грузия приключи преброяването на гласовете от всички избирателни секции, а управляващата партия "Грузинска мечта" получава 53,92% от гласовете.

В парламента влизат и четири опозиционни партии, които получават общо 37,78%.

Вчера в страната се проведоха парламентарни избори. Основната борба бе между управляващата партия "Грузинска мечта", която се застъпва за поддържане на отношенията с Русия, и опозиционните сили, които, според Москва, се финансират от западни грантове.

Предната вечер лидерите на опозиционните партии "Единство - Национално движение", "Коалиция за промяна" и "Силна Грузия" отказаха да признаят официалните данни. Днес същото решение взеха и от партия „За Грузия“, а опозиционерите заявиха, че ще започнат улични протести.

Грузинският премиер Иракли Кобахидзе заяви, че отказът на опозицията да признае поражение е безнадежден опит да оправдае неуспеха си пред избирателите. Той подчерта, че първото заседание на парламента ще се състои десет дни след обявяването на окончателните резултати, дори ако президентът откаже да назначи такъв.

По закон спечелилата партия може да номинира кандидат за министър-председател. За одобрението му е необходима подкрепата на 76 депутати от 150. Според прогнозите "Грузинската мечта" ще получи 90 мандата.

Унгарският премиер Виктор Орбан се очаква да пристигне утре на двудневно официално посещение в Грузия, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Виктор Орбан - премиер на Унгария, която е ротационен председател на Европейския съюз - ще направи официално посещение в Грузия на 28 и 29 октомври", съобщи в комюнике грузинското правителство.

Унгарският премиер националист - единственият лидер на страна от ЕС, запазили близки отношения с Москва - е един от малцината, реагирали на резултата от изборите в Грузия, поздравявайки още снощи управляващата партия "Грузинска мечта" за нейната "съкрушителна победа".

Брюксел предупреди, че от тези избори ще зависят шансовете на Грузия да влезе в ЕС.

Опозицията оспорва изборните резултати. Водачката на опозиционната формация Единно национално движение (ЕНД) Тина Бокучава заяви, че не признава "подправените резултати от откраднати избори".

Международните наблюдатели също осъдиха установените редица нередности, като "неравнопоставеност (между кандидатите), натиск и напрежение".

Наблюдатели от Европейския парламент съобщиха за случаи на "натъпкване на урни с бюлетини" и "физически нападения" срещу техни колеги.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви, че предполагаемите нередности на изборите в Грузия трябва да бъдат подробно изяснени и проучени, предаде Ройтерс.

Прозападният бивш президент на Грузия Михаил Саакашвили, който e в затвора и остро критикува правителството, призова днес масови демонстрации след победата на управляващата партия на изборите.

"Време е за масови демонстрации. Трябва да покажем на света, че се борим за свобода и че сме народ, който няма да търпи несправедливост", заяви той във "Фейсбук".

Виктор Орбан често е критикуван от своите западни съюзници за засилването на връзките си с руския президент Владимир Путин след нахлуването на Русия в Украйна през 2022 г. Орбан не одобрява приетите санкции срещу Русия и е против оказването на всякаква военна помощ за Киев, като редовно блокира европейските действия в тази посока.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 36 гласа.

Свързани новини