Отидете към основна версия

2 688 7

Донецк обяви независимост и иска референдум

  • украйна-
  • русия-
  • независимост-
  • донецк

Русия да изпрати мироопазващ контингент в Донецк, искат проруски активисти

Снимка АП/БТА

Проруските активисти, които установиха контрол върху сградата на държавната администрация  в източния украински град Донецк, обявиха създаването на „суверенна народна република“, независима от Киев, съобщават руските медии.

РИА Новости съобщи, че „новата власт“ в Донецк е обявила намерението си да проведе референдум за присъединяване към Руската федерация. Референдумът трябва да бъде проведен не по-късно от 11 май.

Решението е взето на извънредно заседание на донецкия народен съвет и бе обявено от един от проруските активисти до сградата на областния съвет, която е окупирана.

Активистите издигнаха знаме на Донецката република под звуците на химна на Съветския съюз.

Във видео, качено в YouTube мъж, говорещ на руски език обявява на събралото се множество „Обявявам създаването на суверенната държава Донецка народна република“. Думите му бяха посрещнати с аплодисменти.

Протестиращите пред сградата на областния съвет посрещнаха новината с викове "Путин, помогни ни!"

Националният съвет на Република Донецк адресира до президента на Руската федерация искане за изплащане на временен мироопазващ контингент. Депутати единодушно подкрепиха искането, пише ИТАР-ТАСС. По-рано журналисти съобщиха, че някои от струпаните по границата с Украйна руски танкове вече са били боядисани с миротворчески лозунги.

Молбата за руска намеса е в случай на агресивни действия от властите в Киев, които протестиращите определят като „нелегитимни".

От своя страна властите в Крим обещаха подкрепа за Донецка област. Обещанието беше дадено от председателя на местния държавен съвет Владимир Константинов.

„Разбира се, ще подкрепим нашите братя. Жестокостта, с която се потушават протестните акции, е незаконна и неоправдана", каза Константинов.

През изминалия уикенд в източните украински градове Донецк, Харков и Луганск имаше вълна от проруски демонстрации. Протестиращите влязоха в сблъсък с полицията и окупираха сградите на областните администрации, както и на Службата за безопасност на Украйна.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: