Last news in Fakti

8 Април, 2014 10:46 2 701 8

US: Кремъл да не се меси в Украйна

  • украйна-
  • русия-
  • сащ

Москва призова украинските власти да спрат всички приготовления за намеса в проруските източни региони на страната и предупреди, че има риск да избухне гражданска война

US: Кремъл да не се меси в Украйна - 1
Снимка: АП/БТА

САЩ са изказали „голямо безпокойство“ около ескалацията на напрежението в източна Украйна, където проруски демонстранти превзеха правителствени сгради в три гради, съобщава Би Би Си.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери е предупредил в телефонен разговор руския си колега Сергей Лавров, че всички руски усилия за дестабилизиране ще доведат до ответни мерки.

Двамата дипломати са обсъдили възможността за

преки преговори в рамките на следващите 10 дни.

Вашингтон много внимателно следи събитията в Източна Украйна. Джон Кери е настоял Русия публично да се разграничи от сепаратистките действия в Украйна.

Двамата дипломати са обсъдили възможностите да се окаже помощ на Киев за преодоляване на политическата криза. Руският външен министър е потвърдил желанието на страната си в Украйна да бъде направена конституционна реформа и тя да стане федерация, както и да остане извън военно-политическите блокове. Москва иска регионите да получат повече права и реални лостове за самоопределяне. Сергей Лавров посочи, че „внимателно следи“ за случващото в проруските региони Донецк, Лавров и Харков.

Властите в Киев се страхуват, че предложението на Кремъл е насочено към единството на страната и е стъпка за подготовка за отделяне на нови региони.

Позицията на Държавния департамент на САЩ по тези искания на Русия не е ясно. Другата седмица обаче САЩ изпращат изтребители

Ф16 за съвместни учения с румънските военновъздушни сили,

като самолетите се очаква да останат в региона за неопределено време.

Правителството в Киев изпрати силите за сигурност в Донек, Луганск и Харков след като правителствени учреждения бяха завзети от прориски демонстранти. В понеделник в Донецк дори беше обявена народна република и бяха издигнати призиви за свикване на референдум по примера на Крим от 11 май. Часове по-късно и в Харков беше обявена народна република. В отговор силите на реда използваха сила, за да разпръснат протестиращите и да освободят окупираните сгради. При спецакцията са били задържани най-малко 70 души. Данните за ранени са противоречиви.

Москва призова украинските власти да спрат всички приготовления за намеса в проруските източни региони на страната и предупреди, че има риск да избухне гражданска война, заяви от руското външно министерство.

Допитването в Крим от 16 март доведе до неговата анексия от Русия. Украйна и Западът определиха този ход на Кремъл като незаконен и в противоречие с международното право.

Москва е разположила стотици войници

по общата си граница с Киев, но отрича, че готви инвазия. Все пак Русия нееднократно заявява, че е готова да защитава правата на етническите руснаци в страната.

В отговор депутатът Николай Рудковски внесе в парламента – Върховната Рада проект за указ за обявяване на извънредно положение в Донецка, Луганска и Харковска област. Заради протестите временният президент Олександър Турчинов отмени официалното си посещение в Литва и свика спешно заседание на силовите министри. Говорителят му каза, че той лично ще поеме контрола върху справянето с протестите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 ярослав станчев

    20 0 Отговор
    Не е ли малко късно Обама да предупреждава Кремъл.Руснаците вече си взеха Крим.И какво стана-нищо.Западът и САЩ гледат гузно,като наакано дете,мама си,а чичо Путин го боли всичкия шпек за техните приказки.
  • 3 Николай Стоянов

    0 24 Отговор
    Обама добре го каза: Русия е регионална сила.
    Украйна влезе ли веднъж в НАТО, Русия няма да може да бара вече.

    Коментиран от #6

  • 4 ярослав станчев

    22 0 Отговор
    Така е,регионална сила са.Региона от Париж до Вашингтон е зависим от 3-те хиляди руски балистични ракети.
  • 5 васил димчев

    18 0 Отговор
    В Киев извършиха въоражен преврат и терористите от сащ никак не се разграничиха от узурпирането на властта без избори.

    Каква наглост е да твърдиш че демократичният референдум противоречи на международното право и правата на хората да избират къде и как да живеят.

    Терористите са се обявили за световен жандарм и им се иска само те да определят кой къде и колко да живее.
  • 6 васил димчев

    18 0 Отговор

    До коментар #3 от "Николай Стоянов":

    Боже слез и си прибери вересиите.

    Дори и като регионче от Камчатка до Калининград май е половината земно кълбо.

    Коментиран от #8

  • 7 Реалист

    16 0 Отговор
    Западните лъжедемократи са в истерия и фабрикуват долнопробни лъжи, но рарано или късно трябва да си платят. Жалко за наивните и заблудени хора които вярват, че това не е колонизация. Истината е, че в Украйна никой не мисли за народа. Затова той търсят подкрепа от Русия.
  • 8 ярослав станчев

    9 0 Отговор

    До коментар #6 от "васил димчев":

    Цъ,не е половината,"само" 1/8 е от сушата на планетата "Земя". И притежава 1/4 от световните запаси с чиста вода.
    Ама те отде да знаят хлапетията.То сега се учи за "демократична" и велика Америка,никой не ги учи за България,Русия и други,наистина велики държави.
Новини по държави: