Last news in Fakti

7 Април, 2014 16:35 2 664 7

Донецк обяви независимост и иска референдум

  • украйна-
  • русия-
  • независимост-
  • донецк

Русия да изпрати мироопазващ контингент в Донецк, искат проруски активисти

Донецк обяви независимост и иска референдум - 1
Снимка АП/БТА

Проруските активисти, които установиха контрол върху сградата на държавната администрация  в източния украински град Донецк, обявиха създаването на „суверенна народна република“, независима от Киев, съобщават руските медии.

РИА Новости съобщи, че „новата власт“ в Донецк е обявила намерението си да проведе референдум за присъединяване към Руската федерация. Референдумът трябва да бъде проведен не по-късно от 11 май.

Решението е взето на извънредно заседание на донецкия народен съвет и бе обявено от един от проруските активисти до сградата на областния съвет, която е окупирана.

Активистите издигнаха знаме на Донецката република под звуците на химна на Съветския съюз.

Във видео, качено в YouTube мъж, говорещ на руски език обявява на събралото се множество „Обявявам създаването на суверенната държава Донецка народна република“. Думите му бяха посрещнати с аплодисменти.

Протестиращите пред сградата на областния съвет посрещнаха новината с викове "Путин, помогни ни!"

Националният съвет на Република Донецк адресира до президента на Руската федерация искане за изплащане на временен мироопазващ контингент. Депутати единодушно подкрепиха искането, пише ИТАР-ТАСС. По-рано журналисти съобщиха, че някои от струпаните по границата с Украйна руски танкове вече са били боядисани с миротворчески лозунги.

Молбата за руска намеса е в случай на агресивни действия от властите в Киев, които протестиращите определят като „нелегитимни".

От своя страна властите в Крим обещаха подкрепа за Донецка област. Обещанието беше дадено от председателя на местния държавен съвет Владимир Константинов.

„Разбира се, ще подкрепим нашите братя. Жестокостта, с която се потушават протестните акции, е незаконна и неоправдана", каза Константинов.

През изминалия уикенд в източните украински градове Донецк, Харков и Луганск имаше вълна от проруски демонстрации. Протестиращите влязоха в сблъсък с полицията и окупираха сградите на областните администрации, както и на Службата за безопасност на Украйна.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Десислава Димитрова

    1 18 Отговор
    народна република донецк!!!
    путин уверено върви към съдбата на милошевич.само че русия не е сърбия и катаклизмите ще бъдат сериозни ако се продължи по този път.
  • 2 Монго

    17 1 Отговор
    Организаторите на събитията на "Мейдан" /да не си помислите, че са ЦРУ/ не разбраха какъв автогол си вкараха...
  • 3 Десислава Димитрова

    1 17 Отговор
    и какво организираха на майдана?
    не искаме реставрация на ссср.коя нормална държава го иска от бившия блок?къде искат да са в ссср изключая русия и беларус,които са тоталитарни режими без никаква переспектива ?
    на майдана украинците казаха това което казаха българите 1997 година и това няма нищо общо с цру.

    Коментиран от #5

  • 4 Taff Shitt

    15 0 Отговор
    След месец-два на бандеровската измет и на активистите от гей-мегдана ще им остане само двора на американското посолство в Киев да "управляват"!


    Да живее свободната Донецка република!!!
  • 5 Монго

    14 0 Отговор

    До коментар #3 от "Десислава Димитрова":

    Ако си мислиш, че 1997 г. няма нищо общо с ЦРУ, или си наивна или...
    Има едно клипче в You Tube, което показва кой стреля по демонстрантите и силите на реда, гледай го , че не ми се спори. Има и изказвания на служители /американски/, които се учудват, че при нас е било станало много лесно...
  • 6 Десислава Димитрова

    1 18 Отговор
    по майдана стреляха тези дето се опитаха да отровят един от предните президенти на украйна ,същите дето убиха аня политковская и литвиенко.те убиха и георги марков преди години.руските интереси в украйна са прекарвани от комунистите там и руската етническа група.и двете структури са доминирани от кгб ,което за никого не е тайна.само че русия е общество без переспектива и напъните на путин и компания няма как да донесат положителен резултат защото дори самите руснаци не искат да живеят в сегашна русия.тя намаля със 700000 човека на година,въпреки огромните си природни богатства и изгодните сделки с които продава суровините си на европа и далечния изток.шепа олигарси тънат в разкош ,а руския народ изнемогва .дори и да прилапат украйна,нека путиновистите да не забравят, че залъка понякога задавя ,както стана с полша след втората световна война.

    Коментиран от #7

  • 7 nakata88bg .

    5 1 Отговор

    До коментар #6 от "Десислава Димитрова":

    момиченце, ти на колко годинки си ти? 8? или 9?
Новини по държави: