Last news in Fakti

9 Април, 2014 09:24 1 410 0

Прекратиха окупацията в Луганск

  • луганск-
  • украйна-
  • окупация

Предстои среща на високо равнище между САЩ, ЕС, Русия и Украйна

Прекратиха окупацията в Луганск - 1
Снимка АП/БТА

Повече от 55 души излязоха от окупираната сградата на Службата за сигурност в Луганск, съобщава РИА Новости. До освобождаването на сградата се стигна след няколкочасови преговори между властите и проруските активисти, които превзеха зданието.

Вчера стана ясно, че сградата е минирана отвътре и демонстрантите държат около 60 души като заложници. Според властите, никой не е ранен или пострадал по някакъв начин. По-рано през нощта бе съобщено, че 51 от хората, държани като заложници са били освободени.

През последните дни в проруските региони Харков, Донецк и Луганск се провеждат акции на протест с искане за получаване на по-широка автономия на трите региони. Проруските активисти не признават властта на назначените от Киев нови губернатори на районите.

Украинската агенция УНИАН припомня, че на 6 април в Луганск сепаратисти окупираха сградата на службата и иззеха намиращите се в нея оръжия. При щурма бяха ранени 9 души.

Междувременно стана ясно, че идната седмица ще се състои среща на високо равнище  между Съединените щати, Европейският съюз, Русия и Украйна. Целта е обсъждане на украинската криза, но датата и мястото все още не са уточнени. Това ще е първият подобен форум от началото на напрежението през ноември.

Очаква се страните да бъдат представени от външните си министри. Евросъюзът ще бъде представляван от своя главен дипломат Катрин Аштън.

Европейският съюз обяви и план за създаването на специална група за подкрепа на Украйна в икономическо и политическо отношение.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: