Отидете към основна версия

1 466 2

Обстановката в Украйна остава напрегната

  • обстановката-
  • украйна-
  • остава-
  • напрегната-
  • киев

Акцията на армията в Донецка област продължава

Снимка: БТА

Обстановката в Източна и Южна Украйна остава изключително напрегната. Акцията на армията в Донецка област продължава. Украински военни са обградили Славянск, но проруските сепаратисти продължават да контролират центъра на града.

Взрив и престрелка пред Градския съвет на Донецк. Информацията дойде от представители на "народното опълчение", които обвиниха украинските радикали от "Десен сектор". От организацията отрекоха да са замесени. Украинският президент Олександър Турчинов предупреди за готвени провокации в цялата страна, включително в столицата Киев на 9 май.

Междувременно полицията в Одеса освободи задържани активисти, след като стотици проруски демонстранти щурмуваха градското управление на милицията в украинския пристанищен град. Вътрешното министерство посочи в изявление, че 67 души, които са били задържани във връзка със смъртоносните сблъсъци, са били пуснати. Засега не е ясно дали други остават задържани. Прокуратурата на Одеска област обаче съобщи, че не е дала разрешение за освобождаването на задържаните.

Над 40 души загинаха при сблъсъците в петък, някои от които от огнестрелни рани, но повечето при пожар в сградата на профсъюзите.

Стотици поддръжници на властите в Украйна се събраха близо до мястото на пожара в Одеса, където загинаха предимно проруски активисти.
Към тях се присъединиха поддръжници на "Десен сектор". Активисти издигнаха украинския флаг и подпалиха знаме на Съветския съюз. Тълпите запазиха минута мълчание в памет на загиналите.

Поддръжниците на властта подкрепиха новоназначения шеф на милицията в Одеса Иван Катеринчук. Той от своя страна обеща да възстанови реда.

Насилието в Одеса е част от руски план за унищожението на страната ни, заяви украинският премиер Арсений Яценюк.

Украинските части предприеха и поредно настъпление, този път към град Константиновка. По информации на различни агенции в града се стреля, бронетрьнспортьори настъпват от няколко страни.

В Брюксел, дипломати от 28-те страни на Европейския съюз ще обсъдят днес възможността за налагането на нови санкции срещу Русия. Германия призова за втора международна конференция за слагане край на кризата в Украйна.Украйна ще се сблъска с фалит по дълга в случай на загуба на голяма част от своята територия. Това предупреди ръководителят на международната рейтингова агенция „Стандарт енд Пуърс” Джон Чеймбърс. Той подчерта, че настоящото ниво на рейтинга на Украйна CCC вече показва явна и непосредствена опасност от фалит.
Швейцарската федерална прокуратура нареди да се замразят авоарите на сваления украински президент Виктор Янукович и неговото обкръжение, които достигат 193 милиона долара, съобщава Ройтерс, позовавайки се на швейцарските медии.
Общата сума, която е блокирана в рамките на разследването, е 170 милиона швейцарски франка (140 милиона евро). По-голямата част от замразените активи съвпадат с банковите сметки, които са били блокирани от швейцарското правителство през февруари.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: