4 Май, 2014 09:20 1 647 5

Киев планира още операции срещу федералистите

  • украйна-
  • киев-
  • планира-
  • операции-
  • федералисти

И тази нощ бе размирна за Източна Украйна

Киев планира още операции срещу федералистите - 1
Снимка: БТА

Поредна нощ на нестабилност и безредици прекара Украйна. По последни данни при силовата операция в Краматорск (Донецка област) са загинали около десет души, военните контролират града, съобщава в неделя кореспондент на телевизия Россия 24.

„В хода на операцията в Краматорск са загинали около 10 души, включително двама военни. Към момента военните са превзели всички сгради, които там бяха превзети – сградата на МВР, на Съвета за сигурност на Украйна (СБУ), а освен това и телевизионната кула. Вече се знае за изключването на русите телевизии и включването на украинските”.
По думите му, „целият град, включително центъра и с изключение на кметството, се контролират от спецчастите”. „В града има БТР-и, през нощта имаше стрелба, но не сражение, а отделни сблъсъци”, допълва той.
Проруски бойци са пленили двама активисти на движението „Граждански сектор” в Луганск. Активистите Алексей Бида и Анна Мокроусова се намират в превзетата от сграда на службата за сигурност на Украйна.
Същевременно един човек е загинал по време на сблъсъците в града. „Един човек бе тежко ранен в стомаха и по-късно почина. Още двама души са леко ранени”, съобщи представител на пресслужбата на „Обединената армия Югоизток”. Според него протестиращи се отправили да щурмуват сграда на военните, след като се появила информация, че към нея се приближават два автобуса с националисти или военни от други градове. По протестиращите е бил открит огън.
Активисти на Донецката народна република завзеха сградата на Отдела по борба с организираната престъпност в град Горловка. По време на превземането никой не е пострадал, но по данни на очевидци са се чули изстрели.
Горловка e град с областно значение в Донецка област. През територията на града преминава река Корсуна, а населението е близо 300 000 жители.
Междувременно Киев планира, след операцията срещу поддръжниците на федерализацията в Славянск и Краматорск, да започне военни действия и в други региони на Украйна, каза секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана Андрей Парубий.
През последните дни украинските войски провеждат мащабни операции в югоизточната част на страната. Основните центрове на съпротивата са Славянск, Краматорск и други градове на Донецка област, а също и Луганск, където привържениците на федерализацията са установили контрол над част от държавните органи на властта.
В петък при сблъсъци в Одеса и пожар в Дома на профсъюзите, където се бяха укрили активисти на "антимайданa", бяха убити повече от 40 души, а около 200 бяха ранени.
В Крим пък е обявен тридневен траур във връзка с тези трагични събития в югоизточната част на Украйна. Изпълняващият длъжността президент на присъединилата се към Русия област - Сергей Аксьонов, е издал указ, с който да се почете "подвига на невинните жертви, да се изрази солидарност с героичната борба на населението на тези региони за техния цивилизационен избор".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Dimitar Bulgaria

    1 14 Отговор
    Не слушайте руските канали и не презапишете лъжата и руските вестници! Има само лъжи и пропаганда! Той се финансира от КГБ и Русия всички без изключение вълнения в Украйна.

    Коментиран от #4, #5

  • 2 Dimitar Bulgaria

    1 12 Отговор
    На снимката виждате, че "мирно" протестиращите въоръжаването на сериозно от руски ГРУ и ФСБ.
  • 3 Монго

    6 0 Отговор
    4 Май 2014 | 09:28 | Агенция "Фокус"
    Bild: Американските спецслужби консултират Киев
    Берлин. Според германското издание Bild десетки служители на американските спецслужби, по заповед на правителството на САЩ, помагат на новото правителство в Киев да възвърне дееспособността на системата за охрана на обществения ред и да прекрати насилието в източната част на страната.
    Служители на ФБР консултират киевското правителство по въпросите на „борбата с организираната престъпност”. Група експерти се занимават с разследване на финансовите престъпления и издирват капитали, вероятно изнесени извън границите на страната по време на управлението на Виктор Янукович.
    Преди време Киев посети и директорът на ЦРУ Джон Бренън. Скоро след това Киев взе решение за започване на антитерористична операция в размирните региони.
  • 4 Монго

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "Dimitar Bulgaria":

    Четем и "Ню Йорк Таймс", и те признават, че в източна Украйна няма руски военни. За разлика от "консултантите" на ЦРУ и ФБР...
  • 5 Монго

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "Dimitar Bulgaria":

    http://www.nytimes.com/2014/05/04/world/europe/behind-the-masks-in-ukraine-many-faces-of-rebellion.html?action=click&contentCollection=Europe®ion=Footer&module=MoreInSection&pgtype=article
    ето ти статията от американския вестник, за да не съм голословен.
Новини по държави: