Last news in Fakti

3 Май, 2014 18:15 2 169 2

В Краматорск се водят улични боеве

  • украйна-
  • одеса-
  • боеве

Десет загинали и над 40 ранени е равносметката на касапницата, извършена от бойците на Десния сектор в село Андреевка край Славянск по данни на проруските сепаратисти в Донбас

В Краматорск се водят улични боеве - 1
Снимка: АП/БТА

След масовите сблъсъци в Одеса, президентът Олександър Турчинов е подписал указ за двудневен траур в цялата страна в памет на десетките жертви при антитерористичната операция в Донецка област и в Одеса. Силите на реда са задържали над 130 души, участвали в масовите безредици в града, а срещу 10 са заведени наказателни дела. Заради трагичните събития в града от днес бе обявен тридневен траур

Постоянният представител на Русия в ООН Виталий Чуркин заяви в разпространено в Ню Йорк изявление, че безредиците и убийствата, дело на членове на украинските национал-радикали в Одеса, напомнят престъпленията на нацистите.

"Народният губернатор" на Луганска област Валерий Болотов заяви, че в областта се въвежда полицейски час и извънредно положение. Болотов очаква всички служители на реда, които не са жители на Луганска област, да напуснат територията на региона, а местните сили за сигурност да се закълнат "във вярност към народа на Луганск". По думите му, преговори с киевските власти няма да се водят, обобщава БНР.

Граждани на Одеса пък блокираха сградата на полицията. Около 150 демонстранти изразиха възмущението си от бездействието на полицията по време на безредиците, провокирани от активисти на Десен сектор и т.нар. сили за самоотбрана на Майдана, довели до смъртта на 46 души. Протестиращите искат оставката на губернатора на Одеса.

Трагичните събития в Одеса и югоизточна Украйна могат да бъдат наречени прелюдия към гражданска война, смята заместник председателят на Комитета по външните работи на Съвета на федерацията Андрей Климов.  Той подчерта, че бойните действия в гъстонаселените градове вече са престъпление. Климов припомни, че аналогични събития преди години са се развили в Югославия. Днес същите тези хора се опитват да дирижират събитията в Украйна в непосредствена близост до нашата страна, коментира той.

В източния украински град Краматорск, на юг от Славянск, се водят тежки боеве, заяви Васил Крутов, ръководител на украинския антитерористичен център, и допълни: Това, пред което сме изправени в Донецкия регион и в източните райони не е просто някакво краткотрайно въстание, а наистина е война. Кореспондентът на руски телевизионения канал съобщава, че хора в униформи без опознавателни знаци "стрелят без предупреждение по всяка движеща се мишена".

В град Краматорск, където подразделения на украинската армия провеждат спецоперация, се водят улични боеве, съобщи кореспондент на телевизионния канал "Россия 24".  По непотвърдена информация има жертви. Кореспондентът съобщава, че хора в униформи без опознавателни знаци "стрелят без предупреждение по всяка движеща се мишена".

По-рано днес и.д. вътрешен министър Арсен Аваков съобщи, че украинските сили са завзели телевизионна кула в Краматорск. В изявление на сайта на вътрешното министерство Аваков, цитиран от ИТАР-ТАСС, заяви, че при операцията в югоизточната част на страната не е пострадал нито един от мирните жители на Славянск и Краматорск. Междувременно, и.д. министър на отбраната на Украйна, Михайло Ковал заяви, че проруските сепаратисти в Славянск са обявили, че са готови да преговарят. Украинската армия започна вчера активна фаза от т.нар. антитерористична операция в Източна Украйна. При ожесточени боеве край Славянск са убити най-малко двама украински войници, свалени са и два военни хеликоптера. Броят на жертвите сред сепаратистите не е известен. Колона на украинската армия не е успяла да навлезе в друг размирен град - Краматорск. При боевете там също има загинали. Сергей Пашинский - началник на администрацията на президента на Украйна, заяви, че операцията ще продължи.

Десет загинали и над 40 ранени е равносметката на касапницата, извършена от бойците на "Десния сектор" в село Андреевка край Славянск по данни на проруските сепаратисти в Донбас. Бой не е имало в прекия смисъл на думата, уточни "народният кмет" на Славянск Вячеслав Пономарьов. Екстремистите са открили огън по невъоръжена тълпа сред селото.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ото Скорцени

    3 0 Отговор
    Войната започна.
  • 2 Монго

    2 0 Отговор
    Лошо...
Новини по държави: