Отидете към основна версия

1 701 21

Меркел подкрепи Порошенко, Путин иска сигурност за журналистите

  • петро порошенко-
  • украйна-
  • меркел-
  • путин

Четирима украински войници бяха убити, а други петима с били пленени при продължаващите боеве край Луганск

Снимка: АП/БТА

В телефонен разговор с канцлера на Германия президентът на Украйна Петро Порошенко е поискал помощ за охрана на границата. Той е посочил, че това е от ключово значение, за да може предложения от него мирен план за регулиране на конфликта да успее.

Това съобщи Интерфакс. Руската агенция се позовава на прессъобщение на президентството в Киев.

От своя страна Ангела Меркел е подкрепила набелязаните от Порошенко мерки за регулиране на конфликта.

Четирима украински войници бяха убити, а други петима с били пленени при продължаващите боеве край Луганск, съобщава УНН.

Освен това са били унищожени 3 танка, съобщиха източници от проруското опълчение.

През последните два месеца в размирните проруски региони са били изпратени 980 т. бронетанкова техника и въоръжение за близо $9 млн, съобщи във вторник украинското министерство на отбраната.

От своя страна говорителят на руския президент Владимир Путин – Дмитрий Песков, съобщи за телефонен разговор с Петро Порошенко. Тема на разговора е била ескалацията на насилието в проруските региони на Украйна и възможностите за прекратяване на бойните действия, съобщава РБК.

Владимир Путин е посочил, че е обезпокоен от съобщенията за гибелта на двама руски журналисти в района на Луганск. Той дори е поискал от Петро Порошенко да предприеме стъпки за гарантиране на сигурността на представителите на медиите, които работят в зоната на конфликта в Украйна.

Порошенко посочил, че е разпоредил да се предприемат всички мерки за гарантиране на сигурността на журналистите. Освен това вече е започнало следствие за убийството на двамата руски представители на медиите. Резултатите от тях ще бъдат представени дори и на ОССЕ.

Анализатори от Киев отбелязват, че Путин и Порошенко са обсъдили и мерки за преодоляване на поредната трета газова война между Русия и Украйна.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: