Last news in Fakti

17 Юни, 2014 17:52 4 168 5

Взрив на газопровод в Украйна, подозират терористичен акт (видео) - Обновена

  • украйна-
  • газопровод-
  • уренгой-помари-ужгород-
  • взрив-
  • терористичен акт

Тръбите свързват находище в Сибир с крайни потребители в Централна и Западна Европа

Взрив разтърси газопровода "Уренгой-Помари-Ужгород" в Полтавска област на Украйна, съобщи "Интерфакс". Съобщението за инцидента е подадено в 14.20 ч. местно време, а гасенето на пожара продължава и до момента. За щастие, по предварителни данни пострадали няма. На място работят оперативно-следствени групи.

Експлозията е станала на участък в полето, откъдето разстоянието до най-близкото населено място е около 1 км. Според очевидци, огнената стихия се издигнала на височина към 200 метра.

Прокуратурата е завела наказателно производство за взрива, като предварителната правна квалификация на инцидента е за углавно престъпление терористичен акт според Наказателния кодекс на страната, съобщава се на сайта на ведомството.

Russia Today отбелязва, че газопроводът "Уренгой-Помари-Ужгород" свързва находище в северната част на Западен Сибир с Ужгород в Западна Украйна, а по-нататък газът се транспортира към крайни потребители в Централна и Западна Европа.

Тръбопроводът пресича руско-украинската граница северно от град Сума. През територията на Украйна горивото отива до компресорна станция в района на Ужгород близо до границата със Словакия и към по-малки компресорни станции на границата с Унгария и с Румъния. Газопроводът пресича Уралския хребет и над 600 реки, сред които Об, Волга, Дон и Днепър.

Взривът на газопровода идва в деня след неуспешните тристранни консултации между Русия, Украйна и ЕС относно доставките на руски газ в Украйна.

Руската част от газопровода се управлява от газовия гигант "Газпром", а украинската – от "Укртрансгаз".

Източник от "Газпром" заяви, че руските газови доставки през Украйна за Европа не са засегнати след взрива на газопровода, тъй като газът се подава по паралелен тръбопровод, предаде Ройтерс.

Транзитът на руски природен газ през територията на Украйна се осъществява в нормален режим, съобщиха още от „Газпром” ден след като Русия прекъсна газовите си доставки за Украйна, като продължи да отпуска само обемите, предназначени за европейските потребители.

"ЕК смята, че компромис между Русия и Украйна все още е възможен и ще продължи да търси варианти за постигане на споразумение", заяви за БНР Сабине Бергер – говорител на комисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер.

Тя подчерта, че Европейският съюз очаква от Русия да спазва задълженията си по доставките на газ за Европа, но не изключи възможността през зимата да се стигне до проблеми.

Бергер отрече връзка между преговорите за газовите доставки и темата „Южен поток”.

През март лидерът на националистическото движение Десен сектор Дмитрий Ярош заплаши да взриви газопровода, свързващ Русия с Европа, за да лиши Москва от източници на финансиране. След това газопроводът бе поставен под охрана от Националната гвардия на Украйна, а членове на движението се дистанцираха от изказването на своя лидер.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ВАСИЛ ДИМЧЕВ

    3 0 Отговор
    Форца Южен поток.
  • 2 Монго

    6 0 Отговор
    Това е постановка на Русия, сигурно лично Путин ги е взривил тръбите...
  • 3 коко

    0 12 Отговор
    Терористи ама руски ..
  • 4 Вежливые люди

    2 0 Отговор
    Правый сектор - молодци! Подорвали газопровод - наконец то избавились от тяжелого оккупационного средства монголо-кацапского произвола москальского!
  • 5 nakata88bg .

    3 0 Отговор
    защо ли не се учудвам, че в статия "забравиха" да споменат колко газ е "изчезнал" след взрива. и украина сега ще има добър отговор - ами тръбата се е взривила и газта е излязла.... ние не сме го взимали!
Новини по държави: